Israel portar Wallström

2:57 min

Wallström fortsatt ovälkommen till Israel, enligt israeliska utrikesdepartementet.

Inga svenska politiker är för närvarande välkomna att komma till Israel, sa vice utrikesminister Tzipi Hotovely på onsdagen, enligt den israeliska tidningen Times of Israel.

Hennes stabschef förtydligade senare att det framförallt gäller utrikesminister Margot Wallström, någonting som bekräftas av Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska utrikesdepartementet.

– Uttalandet (av Tzipi Hotovely) handlar om Wallström, på grund av hennes upphetsade uttalanden mot Israel. Jag vill vara väldigt tydlig: Vi har inga problem med svenska politiker som inte är utrikesminister Margot Wallström. Vi reagerar mot hennes aggressiva och obehagliga anti-israeliska retorik, säger han.

Beskedet kommer en dag efter Margot Wallströms uttalande om att man bör utreda om israeliska säkerhetsstyrkor genomfört så kallade utomrättsliga avrättningar av palestinier.

Även Eu-kommissionens vice ordförande och höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, har efterfrågat en sådan utredning.

Emmanuel Nahshon menar ändå att Margot Wallström har en särskilt märklig besatthet av staten Israel. Eu-kommissionen delar Israels bild av konflikten till skillnad från Sveriges utrikesminister, menar han.

– Hon kräver en utredning i ett demokratisk land som utreder sig själv hela tiden. Federica Mogherini har sagt flera gånger att hon motsätter sig palestiniernas våld och att hon anser att roten till den nuvarande situationen är palestiniernas uppvigling till hat. Wallström väljer att ignorera huvudpoängen, nämligen det våld som israeler är offer för.

Även om Emmanuel Nahshon tonar ner vice utrikesministern Tzipi Hotovelys uttalande om att alla svenska politiker är ovälkomna till Israel, menar han ändå att Margot Wallströms uttalanden kan få negativa konsekvenser som går ut över andra.

– Vi försöker göra en distinktion mellan de goda relationerna mellan Israel och Sverige och utrikesministerns uttalanden. Tyvärr fördunklas och förgiftas den goda atmosfären i våran relation till Sverige av Wallströms uttalanden. Det här har ju också andra negativa konsekvenser, säger han.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterade under dagen att han inte informerats om sin vice utrikesministers utspel, och att det inte var förankrat hos honom.

Senare under onsdagen kommenterade också Margot Wallström de tilltagande frostiga relationerna med Israel till tidningen Expressen. "Vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar", sa hon bland annat.

Hon framhöll också att hennes uppfattning om att man bör utreda israeliska säkerhetsstyrkor delas av EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista