Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
1 av 2
Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Thomas Hammarberg, ordförande för Kommission mot antiziganism - rasism mot rome. Foto Ola Westerberg/TT.
2 av 2
Thomas Hammarberg leder Kommission mot antiziganism - rasism mot romer. Foto Ola Westerberg/TT.

Ingen påföljd för skånepoliser efter romregistret

"Bekräftelse för att rättvisa inte har skipats"
2:40 min

Det blir ingen disciplinpåföljd för de två poliser i Skåne som har utretts för tjänstefel för sin inblandning i det så kallade rom-registret.

– Det är komplexa frågeställningar det här, det kan man konstatera. Vi har alltså prövat två tidigare befattningshavare och vissa delar av det här ärendet är preskriberat. Men det är i två avseenden som personalansvarsnämnden har funnit att det har förelegat ett fel, säger Lotta Gustafson, som är vice ordförande i Polisens personalansvarsnämnd.

Disciplinärendena gäller två poliser som misstänktes ha begått felaktigheter i samband med det så kallade rom-registret hos Skånepolisen. Men felen, bland annat en feltolkning av polisdatalagen, var så pass ringa att det inte blir någon disciplinpåföljd, säger Lotta Gustafson till Radio Romano.

Det var under hösten 2013 som Dagens Nyheter avslöjade att polisen i Skåne hade ett hemligt register med drygt 4700 personer varav över 1000 barn. Registret visade inte brottslighet, utan var en förteckning över släktband mellan personer från främst romska familjer.

Registret har sedan dess utretts av flera instanser. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) kom fram till att det stred mot polisdatalagen. Bland annat därför att det inte framgick vem som är skyldig, för att syftet var för brett och för att uppgifterna inte har gallrats. Även Justitieombudsmannen (JO) har riktat allvarlig kritik mot Skånepolisen, och Justitiekanslern beslutade att alla som registrerats har rätt till skadestånd på 5 000 kronor.

Men nu har alltså polisens personalansvarsnämnd också kommit fram till att det inte blir någon påföljd i disciplinärendet mot två poliser som utretts för tjänstefel.

Beslutet upprör Thomas Hammarberg, ordförande i Kommissionen mot antiziganism.

– Det blir en bekräftelse för de romska grupperna i landet att rättvisa inte har skipats i det här fallet. Här har vi en registrering som alla översynsorgan har kommit fram till är olaglig och ändå har ingen gjorts ansvarig, säger han.

Thomas Hammarberg säger att det här får allvarliga konsekvenser för förtroendet för myndigheter, och i synnerhet för polisen.

– Vad vi måste se till nu är att det vidtas mycket effektiva och tydliga åtgärder inom hela polismyndigheten i landet så att något sådant här aldrig kan förekomma i framtiden och att alla fördomar mot romer, antiziganism, rensas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".