Pussy Riot - en punkbön. På tisdagen presenterades Dramatens vårprogram. Foto Maja Suslin / TT / Kod 10300
1 av 3
Pussy Riot - en punkbön urpremiär på Dramaten i början av februari 2016. Foto: Maja Suslin / TT
Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson medverkar i Presidentskorna. På tisdagen presenterades Dramatens vårprogram. Foto Maja Suslin / TT / Kod 10300
2 av 3
På tisdagen presenterades Dramatens vårprogram. Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson medverkar i Presidentskorna. Foto Maja Suslin / TT
Eric Stern och Helena Bergström medverkar i Rampfeber, regisserad av Alexander Mörk-Eidem. På tisdagen presenterades Dramatens vårprogram. Foto Maja Suslin / TT / Kod 10300
3 av 3
DRamatens vårprogram: Eric Stern och Helena Bergström medverkar i Rampfeber, regisserad av Alexander Mörk-Eidem. Foto Maja Suslin / TT

Dramaten vill vara mötesplats för olika kulturer

"Vår naturliga uppgift är att vara en internationellt inriktad teater"
2:23 min

Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm har presenterat sin nya säsong. Det är en hel del utländska pjäser, regissörer och händelser som finns på repertoaren för 2016.

– Jag tycker definitivt att teaterns viktigaste uppgifter är att vara en mötesplats både för olika kulturer och olika sortens inriktningar och blick på tillvaron. Jag tror att vi som nationell scen har en stor uppgift och en stor möjlighet att påverka. Jag hoppas att man ser i vår repertoar, om man ser på den under en vis tid, att det också är meningen med det vi gör, säger Dramatens chef Eirik Stubø för Radio Sweden.

Säsongens första premiär är reserverad för Unga Dramatens "Pussy Riot - en punkbön" - av Irena Kraus i regi av Malin Stenberg. Pjäsen är baserad på Masha Gessens bok "Ord kan krossa betong".

Under säsongen regisserar Stubøs landsman Alexander Mørk-Eidem Michael Frayns komedi "Rampfeber", om uppsättningen av en fars på en "seriös" teater. Dramatens tidigare chef Staffan Valdemar Holm sätter upp pjäsen "Presidentskorna" av Werner Schwab, med Ingela Olsson, Stina Ekblad och Lena Endre i de bärande rollerna.

Andra nyheter som presenterades är att "Karlsson på taket" från Göteborgs stadsteater, med Krister Henriksson och Nour El Refai i rollerna, kommer till Dramaten som sommarspel. Och under Bergmanfestivalen i slutet på sommaren, mellan den 25 augusti och 4 september 2016, är det dags att på nytt möta framstående internationella scenkonstnärer på Dramaten. Det är då som vår nationella teater blir som mest internationaliserad.

– Absolut. Vi ser det som en naturlig uppgift att vara en internationellt inriktad teater. Och ett verkligt viktigt verktyg för oss framöver är det internationella Bergmanfestivalen när vi bjuder in föreställningar från många olika länder. Och det handlar inte bara om Ingmar Bergman utan om teater i olika sammanhang och lika teatrar där vi siktar på och befäster Dramatens position som en teater i världen och inte bara en teater här i Sverige, säger Eirik Stubø, teaterchef på Dramaten som också är Bergmanfestivalens chef.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".