Färglagt blad nummer ett ur Bamse från tidningen Allers 1966. Foto: Olgica Lindquist, Radio Sweden, SR.
1 av 4
Färglagt blad nummer ett ur Bamse från tidningen Allers 1966 som Seriegalleriet på Söder i Stockholm skyltar med. Foto: Olgica Lindquist, Radio Sweden, SR.
Galleristen Markku Haapala visar första bladet av Bamse ur tidningen Allers, 1966
2 av 4
På utställningen visas även den alra första bladet av Bamse från 1966. På bilden galleristen Markku Haapala. Foto: Olgica Lindquist, Radio Sweden, SR.
Framför Seriegalleriet på Söder i Stockholmdär det visar Rune Andréassons första teckningar av Bamse. Foto: Olgica Lindquist, RadioSweden, SR.
3 av 4
Seriegalleriet på Söder i Stockholm visar Rune Andréassons första teckningar av Bamse gjorda för tidningen Allers. De flesta är från 1966-69. Foto: Olgica Lindquist, Radio Sweden, SR.
En av de första Bamse-ritningar av Rune Andréasson gjorda för Allers. Dunderhonung gör bara Bamse stark. Vargen får ont i mage när han konsumerar den.
4 av 4
En av de första Bamse-ritningar av Rune Andréasson gjorda för Allers. Dunderhonung gör bara Bamse stark. Vargen får ont i mage när han konsumerar den. Foto: Olgica Lindquist, Radio Sweden, SR.

Världens starkaste björn fyller 50 år

6:33 min

Bamse, en av Sveriges mest kända tecknade figurer, fyller 50 år. Världens snällaste och starkaste björns födelsedag kommer att firas under året runt om i landet.

Bamse, världens starkaste och snällaste björn, mest känd som seriefigur, gjorde sin debut för 50 år sedan och då som titelfigur i sex tecknade filmer i Sveriges television. (Här hörde vi dock ljud från den senaste av hans filmer: Bamse och tjuvstaden, från 2014.)

Den lilla bruna björnen som blir världens starkaste när han äter Farmors dunderhonung, blev nästan samtidigt med den första filmen, hjälte i en veckoserie i tidningen Allers, som han gästade i tre och ett halvt år. Och efter det kom Bamses upphovsman Rune Andréasson med den första sagoboken om Bamses äventyr.

Inspirationen till Bamse hittade Rune Andréasson i Walt Disneys arbete vilket han ofta berättade om.

– Att det blev björn var det väldigt mycket praktiskt. När jag skulle börja göra seriedjur så har Disney använt nästan alla djur men björnen fanns så att säga kvar. Dessutom har jag tyckt om björnar, har fortfarande en nalle som jag fick när jag var ett år. Men det var nog väldigt mycket det att jag funderade på vad finns det för djur som inte Disney har gjort, sade Rune Andréasson i en intervju från början av 90- talet för Sveriges Radio.

Bamse med sin starka känsla för rättvisa och moral kom snart att spela en viktig roll i många svenska barns uppfostran. "Ingen blir snäll av stryk". "Många små svaga kan tillsammans besegra den starke". "Det är modigt att våga säga att man är rädd." - är bara några av de livsregler som Bamse förespråkat genom åren tillsammans med sina bästa vänner Lille Skutt och Skalman.

I år kommer Bamses 50-års dag att firas runt om i Sverige. Bland annat får föreställningen "Bamse på turné" sin premiär i Stockholm i april. Sent på året premiärvisas Bamses nya film "Bamse och häxans dotter", och redan nu på Seriegalleriet i Stockholm går det att besöka en just öppnad utställning med Rune Andréassons originalteckningar till de första äventyren. Markku Haapala är galleristen som organiserar utställningen.

– De här är från första åren 1966 fram till 1969. De första tre åren. 65-70 stycken blad hänger här. Och det gjordes totalt 176 sidor har jag för mig. Min favorit är den första sidan.

– Kan du visa mig den?

– Här har vi den allra första Bamse sida. Där presenteras figurerna. Numret efter då börjar äventyrarna men det här är presentationen av alla figurerna.

– Och här finns i princip alla?

- Alla utom Husmusen för att han dök upp först lite senare.

Bamse har genom åren vuxit till att bli ett i Sverige starkt varumärke, med moralistisk men även politisk aura. Alltid på de svagas sida och alltid beredd att leverera ett moraliskt budskap. Figuren har både hyllats för sin känsla för rättvisa och kritiserats, och då framförallt för vänsterpropaganda. När Bamse-figuren började pryda ett antal olika kommersiella produkter blev också det ett samtalsämne.

Bamse har också använts i kampanjer. Bland annat som en specialutgåva på sex språk till asylsökande barn. Det var en stor informationssatsning av Migrationsverket i Sverige som fick både ros och ris.

På 90-talet kom Bamse ut i cirka 15 länder. Bland annat i Ryssland, Tyskland, Bulgarien, Norge och Danmark. Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, berättar i ett mail till Radio Sweden att Bamse nuförtiden kommer ut på svenska, finska och nordsamiska.

Många växer upp och många har vuxit upp med Bamse. Per är en bland dem. Han blev Bamse-fan i sin barndom och besöker nu Bamse-utställningens vernissage. Även idag uppskattar han Rune Andréassons enkla men effektiva sätt att teckna seriefigurer.

– Det är så vackert. Han gjorde klassiska teckningar som man försökte kopiera som barn. De är lätt igenkännliga. Verkligen en svensk Disney med gulligt fabeldjur men med egen touch. Han gjorde allting själv också. Till och med textningen. Den är lättigenkännlig. Ja jag var väldigt fascinerad av Bamse och jag tecknade av de finaste bilderna själv och satte dem på vägen hemma.

När Rune Andréasson gick bort 1999 var det redan många andra som hunnit teckna och skriva om Bamses äventyr. Den populära serietidningen såldes till Serieförlaget Egmont, men rättigheterna till varumärket och figurerna ägs fortfarande av familjeföretaget som finns i skånska Löddeköpinge och som nu drivs av Rune Andréassons söner.

Genom Bamses äventyr lever också Rune Andréassons minne. Hans liv är en berättelse om en kille som drömde två drömmar: att bli serietecknare och skådespelare, vilket han också skolats för. Hans olika begåvningar smälte till sist samman i figuren Bamse - världens starkaste björn.

– Egentligen så ville jag göra tecknad film från början. Men det gick inte när jag var barn på 30/40 talet. Det fanns inga ekonomiska resurser här i Sverige. Så när jag började göra serier, och inte bara då för att i alla berättelser som jag hittade på så såg jag dem ungefär som en film. Som en tecknad film. Så att serierna är någon slags översättning av ett annat medium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista