Radio Swedens redaktion. Foto: Nasser Sina/Sveriges Radio.
Radio Swedens redaktion. Foto: Nasser Sina/Sveriges Radio.

Radio Sweden omorganiseras – ryska och tyska försvinner

2:19 min

Fem av dagens språkredaktioner, arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska, blir en del av Ekot.

Sveriges Radios flerspråkiga redaktion Radio Sweden genomgår en stor omorganisation.

Två av dagens åtta språkredaktioner, ryska och tyska, läggs ned. Fem av dagens språkredaktioner, arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska, flyttar in i Ekoredaktionens organisation. Radio Romano flyttar in under finskpråkiga Sisuradio.

– Mot bakgrund av att vi har ett Sverige i förändring, vi har stora minoritetsgrupper och många som är nysvenskar och det kommer fler nyanlända, så kan man säga att vi styr om skutan till att vända vårt uppdrag till just de här grupperna inom Radio Sweden, berättar kanalchefen Ingemar Löfgren.

Radio Swedens kanalchef Ingemar Löfgren vill inte se omorganisationen som en nedprioritering av nyheter på andra spåk än svenska, trots att två språkredaktioner läggs ned och att ingen av de andra språkredaktionerna får fler tjänster. Istället ser han det som en satsning för hela Sveriges Radio. Uppdraget för de fem redaktionerna som flyttas in under Ekots organisation kommer inte att förändras och medarbetarna kommer fortfarande göra journalistik på respektive språk.

– Det finns ett dubbelt uppdrag där. De här fem språkgrupperna ska också i fortsättningen vara en relevant nyhetsservice för de här grupperna på de olika språken. Men att de här reportrarna som förs in under Ekot ska berika och "mångfaldiga" nyhetsutbudet på Ekot och där med Sveriges Radio.

De romska sändningarna, Radio Romano, flyttas in i finskspråkiga Sisuradios organisation. Den ryska och tyska redaktionerna läggs ned.

– Nu vänder vi skutan och riktar in oss mot nysvenskar och nyanlända. Då kan man betrakta ryska och tyska som en rest av de gamla utlandsprogrammen, säger Ingemar Löfgren.

I den nya Ekot-organisationen så kommer Radio Swedens fem kvarvarande språkredaktioner att få en chef som ska ingå i redaktionsledningen. Det ska, enligt kanalchefen Ingemar Löfgren, garantera att Radio Sweden fortsätter att göra nyhetsjournalistik på andra språk än svenska.

– Det ser jag en garant för att man upprätthåller den viktigaste biten med det dubbla uppdraget. Det får inte bli så att det kommer in ett gäng under Ekots hatt som sedan äts upp utav svenska nyheter, säger Radio Swedens kanalchef Ingemar Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista