Fred Taikon . Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
Fred Taikon. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.

Minnesdag belyser den "okända Förintelsen"

"Måste vara på sin vakt när nazisterna visar sitt fula tryne"
2:56 min

Den 27 januari samlas människor runt om i världen i en årlig manifestation till minne av Förintelsens offer.

Den inträffar på samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I Sverige har den romska organisationen E Romani Glinda organiserat denna manifestation i 16 år, berättar Fred Taikon, organisationens ordförande.

– De sista åren har vi gjort det i samarbete med Forum för levande historia, som också har det speciella uppdraget att belysa romernas Förintelse, säger han. 

Men Förintelsen handlar inte bara om romernas historia, säger Fred Taikon.

– Vi försöker belysa människor som har blivit offer för förintelse och då handlar det om judar, romer, homosexuella, handikappade, och politiska fångar. Men samtidigt kan vi inte undgå att belysa den som vi kallar okända, dolda eller glömda förintelsen.

Den så kallade okända Förintelsen inträffade under under 1944 men avslöjades till sist när arkiven i Rumänien blev tillgängliga i början av 1990- talet. De vittnar om massdeporteringen av judar och romer till Transnistrien i västra Ukraina som hittills bara de överlevande berättade om. Hälften av alla dessa personer som deporterades hade under de kommande två åren dött av svält och sjukdomar. En utställningen som handlar om deras öde ,"Den okända Förintelsen", visas också i S:t Jacobs kyrka.

På den redan traditionella minnesceremonin på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm som Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia öppnar idag kl. 17:00, kommer även Dina och Jovan Rajs, överlevande från förföljelse, och i Jovans fall också från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, att tala. Sedan är allmänheten bjuden till S:t Jacobs kyrka där bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke väntas hålla tal.

Att hålla manifestationer för Förintelsens offer handlar inte bara om historien - att antiziganism och antisemitism fortfarande existerar är ett bevis för det, säger Fred Taikon.

– Vi ser de politiska strömningarna som finns runt omkring oss, så därför är det väldigt viktigt att vi upplyser om det här som en gång har hänt, så att det aldrig sker igen. Vi måste alltså alltid vara vakna. Jag brukar säga att när nazisternas fula tryne börja synas så måste man vara på sin vakt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".