Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen.
Stor polisinsats i centrala Stockholm på fredagskvällen. Foto: Sveriges Radio.

Rasistattack skapar oro bland utrikes födda

3:01 min

Fredagens attack på Sergels torg i Stockholm och den efterföljande främlingsfientliga demonstrationen i lördags, skapar stor oro.

En av dem som oroar sig är Abbas, som är ensamkommande från Afghanistan.

– Jag har flytt från krig och oroligheter i hopp om att leva i fred och inte återvända till det jag flytt ifrån. Om det nu ska bli våldsamt även här i Sverige, vad utmärker svensk kultur från tredje världens? Naturligtvis blir man orolig. Hela Europa blir nu mindre tryggt, säger han.

Ett flertal maskerade män attackerade på fredagen personer med utländskt utseende på och kring Sergels torg i Stockholm. Innan attacken delades flygblad ut med rubriken "Det är nog nu". I flygbladet förklarades att "200 svenska män" skulle "markera" mot marockanska gatubarn.

På lördagen arrangerades den så kallade "Folkets demonstration", där flera ledande personer från den svenska extremhögern närvarade. Bland annat aktivister från Svenska Motståndrörelsen, Nordisk Ungdom och ledande figurer från det nu nedlagda Svenskarnas parti. Demonstrationen arrangerades av en aktiv lokalpolitiker för Sverigedemokraterna och bland talarna fanns individer som uteslutits ur partiet för att ha brutit mot den så kallade nolltoleransen, för "ideologisk avvikelse", skriver den antirasistiska tidskriften Expo.

Det är inte bara ensamkommande flyktingbarn som känner en tilltagande oro efter helgen. Även personer med rötter i utomeuropeiska länder, som har ett så kallat "utländskt utseende", känner sig otryggare.

Medjid och Hassan från Åkersberga kommer att vara mer försiktiga i framtiden, säger de.

– Man börjar bli rädd för att åka in till stan. Jag kommer försöka vara där det inte är så mycket folk. Där det inte är så mycket svenskar som rör sig, säger Medjid och får medhåll från Hassan.

– Man får ju kolla sig omkring, så att man inte råkar stå vid nån nazist eller så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista