Radio Sweden på lätt svenska riktar sig främst till människor som är nya i Sverige och som lär sig svenska. Foto: Claus Gertsen/TT och Mattias Alm/Sveriges Radio.
Radio Sweden på lätt svenska riktar sig främst till människor som är nya i Sverige och som lär sig svenska. Foto: Claus Gertsen/TT och Mattias Alm/Sveriges Radio. Foto: Claus Gertsen, Mattias Alm

Sveriges Radio lanserar nyhetsprogram på lätt svenska

2:46 min

Programmet kommer ta upp dagens viktigaste nyheter och presentera dem på ett enklare språk för människor som är nya i Sverige.

Här är det nya programmets webbsida

– Tanken är att det här utbudet ska bidra till att inkludera nya svenskar i samhället så att de också kan ta del av Sveriges Radios utbud och få nyheter på ett lättare språk, säger Ingrid Forsberg, som är reporter och programledare för Radio Sweden på lätt svenska.

Radio Sweden på lätt svenska riktar sig alltså främst till människor som är nya i Sverige och personer som håller på att lära sig svenska.

Redaktionen kommer att ha en egen hemsida med nyhetsinslag och nyhetsartiklar på lättare svenska, och göra ett dagligt sammanfattande poddprogram på mellan fem och tio minuter.

Programmet kommer publiceras klockan 16 varje vardag och innehålla det viktigaste som hänt under dagen, men också sådant som är extra intressant för målgruppen, säger Ingrid Forsberg.

– Det kommer vara lite mer fokus på frågor som berör just personer som är nya i Sverige. Så det kommer kanske inte vara exakt samma nyhetsvärdering som många andra redaktioner, säger hon.

Förutom att ha ett enklare språk så kommer inslagen också förklara vissa begrepp och ge tydligare bakgrunder till händelser som tas upp, säger Ingrid Forsberg.

– Om man är ny i landet så har man kanske inte alltid följt en händelse bakåt i tiden. Jag kanske också kommer förklara mer var politiska partier står på den politiska skalan och så, säger hon.

Radio Sweden på lätt svenska kommer också finnas på sociala medier, där lyssnare kan ställa frågor och komma med synpunkter på utbudet.

Även om utbudet kommer att fokusera på dagens viktigaste nyheter så kommer det finnas utrymme också för mer lättsamma nyheter, säger Ingrid Forsberg.

– Det kommer inte bara vara allvarliga nyheter utan även lite kultur, nöje och sport. Sådant som kan vara viktigt och intressant att få veta om man bor i Sverige, säger Ingrid Forsberg.

Sveriges Radio har sedan några år tillbaka programmet Klartext, som förmedlar nyheter på ett enklare sätt. Nu när Radio Sweden på lätt svenska startar så kommer Klartext ändra sin målgrupp till att ännu tydligare rikta sig mot personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista