STOCKHOLM 20160205 Volvos vd Martin Lundstedt presenterar företagets delårsrapport under en pressträff i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT kod 10040
När Volvos vd Martin Lundstedt presenterar företagets resultat för 2015 är det en vikande lastbilsmarknad i Nordamerika och situationen i Kina som nämns som orsaken för det svaga resultatet. Foto:A.Wiklund/TT

Hur står det till med Sveriges ekonomi?

5:37 min

Den turbulenta världsekonomin har påverkat de svenska företagens års- och delårsrapporter, säger Ekots ekonomikorrespondent Kristian Åström.

– Det finns branscher som det är kris i - framför allt olje- och gruvindustrin och där minskar investeringarna vilket har gjorts under flera kvartal. Det ser man i rapporterna från Atlas Copco, Sandvik, SKF. Och så ser man också i vilka regioner det är problem. Det är Sydamerika och Brasilien framförallt. Det har gått ner i Asien, i Kina, säger Ekots ekonomireporter Kristian Åström.

– Tar vi Amerika så är det också oljeindustrin som är drabbad där. Men ser vi där på övrig industri så ser man att man kanske nått toppen, att det håller på att plana ut i USA. I Europa är det på väg upp, svagt på väg - och så har det varit i flera kvartal. Det är en återhämtning. Sedan är det en annan sak hur bolagen bedöms på börsen för att där har att göra med vilka förväntningar som fanns, säger han.

I slutet av den här veckan kom bland andra årsbokslutet för AB Volvo som med sina 27 000 anställda i Sverige är en av landets största privata arbetsgivare. Företaget presenterade en något sämre kvartalsrapport än väntat och för helåret 2015 gjorde Volvo en vinst före skatt på 20,4 miljarder kronor. Och Volvo är på ett sätt typiskt för flera svenska industriföretag.

– Man kan väl säga att svenska stora industribolag är ganska duktiga på att hålla nere kostnaderna så när de nu har ökat vinsterna så är det inte på grund av en högre leverans och att orderingången har ökat utan det är snarare för att de lyckats hålla i kostnaderna.

Ekots ekonomireporter Kristian Åström säger att det hittills inte har varit några extrema överraskningar bland rapporterna. Däremot kvarstår frågetecknen kring statliga Vattenfall som rapporterar en rekordförlust på 28 miljarder kronor.

– Förlusterna gjordes i andra kvartalet när man skrev ner värdet på reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 plus nedskrivningarna i den tyska kolverksamheten. De stora förlusterna var förväntade men Vattenfall befinner sig i energisektorn - de producerar och levererar el och de är drabbade av denna utveckling och denna förändring av energibranschen som nu sker.

Hur går det för Svenska banker? De visar fortfarande höga vinster.

– De här vinsterna har gått ner något men från en väldigt hög nivå men vad man kan säga det är att banker som Nordea som har något högre kreditförluster i Norge, Baltikum och Ryssland men de är ändå inte på en särskilt hög nivå. Vad som märks nu i rapporterna från bankerna är att minusräntan slår mot resultatet, mot det så kallade räntenettot, alltså hur mycket pengar bankerna tjänar på att dels låna in pengar och låna ut dem. Men de svenska bankerna, får man väl säga i ett europeiskt perspektiv, är väldigt välskötta.

Det finns en rätt så optimistisk ton i samhället. Arbetsförmedlingen till exempel spår att det kommer att skapas 68 000 nya jobb i Sverige i år. Ger företagsrapporterna samma bild av den närmaste framtiden?

– Sverige är ett undantag för här har vi en tillväxt på nästan fyra procent. Fastighetspriserna fortsätter upp trots att de är extremt höga. Arbetslösheten sjunker, inte så mycket som regeringen har sagt, men den har ändå sjunkit något och statsfinanserna ser bra ut. Där är det låg skuldnivå men de privata hushållen är väldigt högt skuldsatta.

– På börsen finns en oro för framtiden och när nu börsbolagen inte helt och hållet infriar det som marknaden hade förväntat sig och det behöver inte vara en stor diskrepans, en stor skillnad, så blir det ganska kraftiga reaktioner på börskurserna. Det finns en stor oro för Kina, för de nedskrivningarna som nu sker i energibolagen - de minskade investeringarna kommer att slå ytterligare, det finns ett antal länder som kommer att ha problem med sina statsbudgetar och att detta kommer att påverka världskonjunkturen. Och i slutändan så slår det på företagen och deras vinster. Det har avspeglat sig i börsreaktionerna. Den svenska börsen är på minus tio procent sedan januari i år. 25 procent mindre sedan toppen i april förra året.

Alltså är det inte så att vi i Sverige kan pusta ut och räkna med att vi har ett bra år framför oss?

– Det beror på vem du är. Har du tillgångar, har du ett jobb eller inte… det har varit så i flera år sedan finanskrisen att den svenska ekonomin har utvecklats väldigt väl och har du haft ett jobb så har du haft reallöneökning och du har haft skattesänkningar. Och reallöneökningar blir det förmodligen i år också men också skattehöjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista