Författaren Bodil Malmsten har gått bort. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Författaren Bodil Malmsten har gått bort. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Bodil Malmsten har avlidit

"Hon tittade på världen och sen skrev hon om den"
2:46 min

Bodil Malmsten har avlidit efter en lång tids sjukdom. Malmsten blev 71 år.

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster. Så ta ett bloss för moster Lillie, ett halsbloss och ett glas rött. Ta ett bloss för moster Lillie för moster Lillie har dött."

Ja, så skriver Bodil Malmsten i dikten Ett bloss för moster Lillie i diktsamlingen Samlade dikter från 1996. Och det var i fredags som nyheten nådde ut att en av Sveriges mest uppskattade författare hade gått bort efter en lång tids sjukdom.

Kulturkritikern Elin Claeson berättar vem Bodil Malmsten var för henne.

– Hon var väldigt närvarande i samtiden, i sitt eget liv, i ett nu och på den plats hon befann sig. Man kände sig nära när man läste Bodil Malmsten. Hon tittade på världen och var förbannad och sen skrev hon om det, säger Elin Claeson.

Bodil Malmsten debuterade 1970 med barnboken "Ludvig åker" och har sedan dess gett ut ett trettiotal titlar som rör sig mellan nästan alla genrer: lyrik, dramatik, prosa, noveller, klippböcker, loggböcker och hon skrev också en personlig instruktionsbok i skrivande.

Som romanförfattare debuterade Malmsten med boken Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, som nominerades till litteraturpriset Augustpriset och fick en enorm framgång och många nya läsare med sina böcker om Finistère i Bretagne i Frankrike där hon bodde mellan 1999 till 2010.

Kulturkorrespondenten Gunnar Bolin beskriver en författare som gick sin egen väg.

– Hon hade blivit en del av media, samhället och samtiden och det var en av anledningarna till att hon åkte till Frankrike. Hon kände att hon inte orkade det där längre, och sen kom en helt annan Bodil Malmsten fram på 2000-talet, säger Gunnar Bolin.

En betydelsefull röst har tystnat och klart är att Bodil Malmsten under sin livstid var mycket mer än en sommargäst. Så ta ett bloss för moster Lillie, låt glöden aldrig dö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".