Barnboksförfattaren Gunilla Lundgren läser för barnen i Rinkeby. Foto: Veli Brijani/Sveriges Radio
Barnboksförfattaren Gunilla Lundgren läser för barnen i Rinkeby. Foto: Veli Brijani/Sveriges Radio

Askungen i ny tappning

3:16 min

Romska barn i Rinkeby har skrivit en barnbok tillsammans med författaren Gunilla Lundgren.

– Venezia, Isabella, Esaias, Felicia Daniel och Felicia Demete, och Davinci och Cecilia, Jennifer, Nicole, Amor, Angelo Sentino och Roxana. Alla namn står här, barnboksförfattaren Gunilla Lundgren läser upp namnen på sina medförfattare från Romska barnens skrivklubb.

Deras moderna Askunge-saga, Askungen i Rinkeby, handlar om en tjej som gillar att dansa, sjunga och spela fotboll. Hon vill inte att hennes två äldre bröder ska bestämma över henne. Hon vill vara fri. Boken kommer ut i mars och det är många som ser fram emot det. En av dem är fjortonåriga Felicia Daniel.

– Den här boken är baserad på riktiga Askungen. Det finns så många olika versioner av den och nu har vi gjort vår egna version på romani, säger Felicia Daniel.

Och så blev det. Efter att ha läst Askungen tänkte de; Nej, hon ska inte ha två systrar, hon ska ha två storebröder istället och så gjorde de om hela sagan, berättar Gunilla Lundgren.

– Jag tycker att romska barn får läsa så mycket sorgliga saker och det finns många sorgliga saker i den romska kulturen, men nu måste vi göra något roligt, tänkte jag. Och då blev det en saga om en tjej som klarar sig, säger hon.

Askungen i Rinkeby skiljer sig från originalsagan, men hennes problem är definitivt ett Askungeproblem. Precis som i originalet som Charles Perraults skrev på 1600talet utnyttjas Askungen för att slava åt andra, hon kontrolleras och får inte själv välja sin framtida partner. Inte heller får hon gå på roliga evenemang som alla andra gör.

– Då säger Felicia: jag tänker inte alls gifta mig så här tidigt. Jag vill gifta mig med Jannis, säger hon. Och vad tycker farmor om det? Inte bra, men då ringer hon Jannis och säger att de ska träffas i parkleken, läser Gunilla Lundgren för barnen.

Sagan om Askungen i Rinkeby har vuxit fram genom att barnen har valt detaljer ur sina liv, satt dem i ett nytt sammanhang och framför Gunilla Lundgens ögon föddes en helt ny Askungen.

– Vår Askungen är en modern tjej - hon har inga möss eller så utan hon har sin hund. Och hunden det var Felicias hund, och så spelar hon fiol - Venezia spelar fiol, så vi har tagit in detaljer ur barnens egna liv, säger Gunilla Lundgren.

Barnen har bestämt att alla intäkter från boken ska gå till att starta ett barnbibliotek och Gunilla Lundgren fick välja i vems minne. Det blir den judiske människorättsaktivisten Donald Kenrick som också talade romani.

Så när ni läser om hur Askungen tappar sin mobiltelefon som killen hon är kär i sedan hittar kommer också boken till nytta för någon annan. Men mer än så vill författarna inte avslöja. Roligt blir det i alla fall lovar de.

– Vi försökte göra den till en väldigt rolig bok med många pratbubblor och mycket skratt, säger Gunilla Lundgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista