På Jokkmokks marknad kan man delta i renracet. Då ligger man på en släde bakom en ren, och håller i sig i ett rep. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Renracet är en av aktiviteterna på Jokkmokks marknad. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ambassador Gerald Thomson with the trophy he won at the 2016 reindeer race in Jokkmokk. Photo: Ulla Engberg/SR
2 av 2
Ambassador Gerald Thomson with the trophy he won at the 2016 reindeer race in Jokkmokk. Photo: Ulla Engberg/SR

Australiens ambassadör vann renrace

0:48 min

Gerald Thomson vann det årliga renracet på Jokkmokks marknad. 

– Det känns jättekul faktiskt, det var en jätterolig upplevelse. Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli så mycket uppmärksamhet, säger Gerald Thomson, Australiens Sverigeambassadör.

Jokkmokks marknad har pågått sedan år 1605 och är en samlingsplats för samer från hela Sápmi. Marknaden pågår under tre dagar och brukar locka omkring 40 000 besökare. Det är en folkfest med kulturaktiviteter, mat och shopping.

Renracet på Jokkmokks marknad är en tävling där man ligger på en släde bakom en ren. Det var första gången som Gerald Thomson besökte Jokkmokks marknad och deltog i tävlingen.

Racet är uppbyggt med kvartsfinal, semifinal och en slutlig final där Australiens ambassadör vann stort mot sina motståndare och kammade hem priset i form av ett renhorn.

Vad är ditt tips? Hur gör man för att vinna renracet?

– Håll fast i repet och skrik mycket! Man måste skrika väldigt högt och hålla fast i repet. Det viktigaste är att hålla balansen på släden, säger Gerald Thomson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista