Zozan Inci är ordförande för Roks. Foto: Rafand Ahmad/Sveriges Radio
Zozan Inci är ordförande för Roks. Foto: Rafand Ahmad/Sveriges Radio

Roks fokuserar på hedersvåld i ny film

2:27 min

Allt fler ungdomar utsätts för hedersförtryck, larmar Roks, riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer. Det saknas långsiktighet hos myndigheterna för att stoppa det.

Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, har producerat filmen ”Jag har förlorat dom alla” om hedersvåld. Varje år väljer Roks att lyfta ett tema och i år handlar temat om våld i hederns namn.

– 14 år efter Fadimes fall så har samhället inte förändrats så stort eller så mycket. Jag tycker att vi fortfarande inte har hittat lösningen och det måste vi fokusera på så att inte fler ungdomar blir frihetsberövade, säger Zozan Inci, ordförande i Roks.

100 000 ungdomar i Sverige lever under hedersförtryck, exempelvis får de inte välja vem de vill gifta sig med eller att familjen begränsar deras frihet. Och det ökar, säger Zozan Inci, samtidigt som att mörkertalet är stort. Hon säger att kunskapsbristen är stor hos myndigheterna, och att det framför allt är viktigt att använda sig vad en kunskap som finns. Däremot är hon inte säker på att ytterligare en lagstiftning om hedersrelaterat våld är rätt väg att gå, utan menar att det är viktigare att vi tillämpar de lagar som redan finns.

Det håller Jenny Westerstrand med om. Hon är jurist och forskare om mäns våld mot kvinnor.

– Jag tror inte att det kan bli en rättssäker lag. Våld i hederns namn är ett så pass luddigt begrepp att det är svårt att ringa in vilka gärningsmän som skulle fällas för detta. Vi har redan möjlighet att beakta försvårande omständigheter, som kan vara att du har begränsat en närståendes frihet eller att du har utnyttjat en persons skyddslösa ställning och då tror jag att det är bättre att använda det, säger Jenny Westerstrand.

Både Zozan Inci på Roks och Jenny Westerstrand efterlyser också ett långsiktigt stöd och mer resurser för att få stoppa det hedersrelaterade våldet i Sverige.

– Jag tror att socialtjänsten behöver mer resurser och jag tror att skolor behöver jobba med frågan. Men just socialtjänsten och ett långsiktigt stöd är lösningen, att man inte bara gör brandkårsutryckningar, och att polisen och rättsväsendet blir bättre, säger Jenny Westerstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista