Webbsidan för Sveriges radios ryska redaktion. Foto: Skärmdump
Webbsidan för Sveriges radios ryska redaktion. Foto: Skärmdump

Sveriges Radio blockerat i Ryssland

Sveriges radio har sedan i november varit blockerat för vissa ryska internetanvändare.

Har du försökt gå in på Sveriges radios hemsida som rysk internetanvändare kan du sedan i november ha nåtts av ett felmeddelande. Den ryska  myndigheten för tillsyn av telecom, informationsteknologi och masskommunikation, ROSKOMNADZOR, har nämligen ansett att en artikel publicerat av Sveriges Radios ryska redaktion brutit mot rysk lag.

I ett mail bland annat till Sveriges Radios lyssnarservice hänvisar myndigheten till en artikel publicerad 2010 av ryska redaktionen som skäl för blockeringen. Den handlar om att receptfria smärtstillande läkemedel, såsom Alvedon, blivit det vanligaste sättet för självmord. Nyheten är baserad på en artikel i samma ämne som publicerats i tidningen Svenska Dagbladet.

Den ryska myndigheten har tolkat detta som propaganda för självmord, vilket är förbjudet enligt rysk lag.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö vill inte kommentera den ryska myndighetens beslut, utan hänvisar till Sveriges Radios säkerhetschef Thomas Rotermund. Han skriver följande i ett mail till Radio Swedens ryska redaktion: 

"Vår bild är att blockeringen inte har slagit igenom och det grundar vi på kontakter med personer i Ryssland och en egen undersökning vi gjorde runt nyår av flera operatörer i landet. Vi har gett i uppdrag till SR juridik att skriva ett brev till myndigheten och vidare förklara deras syn på artikeln."


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".