Polis och avspärrningar kring en minibuss med kulhål i på en bensinmack i Fittja.
Den beskjutna minibussen i Fittja. Foto: Johan Nilsson/TT.

Polisen knackar dörr efter skjutning vid prokurdisk demonstration

2:02 min

En person vårdas för skottskador efter en prokurdisk demonstration i Fittja i lördags. Men polisen vill inte spekulera i om attacken var politisk.

– Det finns ju en rad arbetshypoteser som vi jobbar utifrån och slå fast motivet redan det kan vi inte göra. Utan vi måste ju alltid jobba brett när sådant här sker. Men vi vet ju vad som hände, att det var en demonstration i närområdet, och självklart så väger vi inte det som en aspekt när vi tittar på helhetsbilden, säger Carina Skagerlind, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Det var i samband med en prokurdisk demonstration som en minibuss, draperad i kurdiska flaggor, blev beskjuten. Chauffören säger till Radio Sweden att han hörde tre skott efter varandra, varav två träffade minibussen. Händelsen gick så fort att han inte hann uppfatta bilens registreringsnummer eller hur många det var i bilen.

– Plötsligt fick jag se en Audi som kom med väldigt hög hastighet som kom mot mig, på min fil. Och plötsligt såg jag att han räckte ut handen, och han hade en pistol i handen. Och han sköt mot oss med tre kulor. En på vindrutan, precis mittemot mig. Men den gick snett och kulan kom inte in. Andra kulan träffade vänster om mig, på min sida där han som blev skjuten satt bakom mig och träffade hans lår.

En stund före den händelsen som chauffören berättar om förekommer ett bråk vid platsen för demonstrationen. Vittnen berättar att en grupp människor försöker ta sig in i en bil och att det hörs ett ljud som uppfattas som ett skott. Polisen bekräftar att det varit bråk på platsen men har inga uppgifter om någon skottlossning.

Skjutningen, som alltså inträffade en stund senare, utreds som försök till mord och Carina Skagerlind vid polisen säger att utredningen nu lämnas över till en ny utredare.

– Och i går så började vi knacka dörr i det området där man sa att skottlossningen har varit. Så det arbetet har ju påbörjats med att försöka få in alla vittnesuppgifter vi kan. Så det är ett pågående utredningsarbete för att klarlägga händelseförloppet, säger Carina Skagerlind, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista