Länsstyrelsen Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland har ett nationellt uppdrag att nationella uppdrag att samordna och stödja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Rapport: Dags att sätta ned foten om barnäktenskap

2:35 min

Vissa kommuner reagerar alldeles för svagt mot hedersförtryck som skett utomlands, till exempel barnäktenskap. Det menar Länsstyrelsen i Östergötland i en rapport till regeringen.

– Vissa barn som kommer, i det här fallet flickor, är redan utsatta för barnäktenskap. Här finns en otydlighet som man kan ha upplevt från myndigheternas håll, för hur man ska ha hantera de här frågorna. Vi har fått en bild av att det finns många barn som inte får tillgång till sina grundläggande rättigheter och det skydd och stöd som de har rätt till, säger Juno Blom som jobbar på enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Östergötland.

De fyra rapporterna som Länsstyrelsen i Östergötland lämnat över redovisar hur arbetet har gått med det nationella regeringsuppdraget att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck.

En av uppdragen har varit att utveckla och driva ett Nationellt Kompetensteam, någonting som bland annat resulterat i en stödtelefon dit både ideellt verksamma och myndigheter och kommuner kunnat höra av sig för att få stöd och rådgivning i frågor om hedersförtryck.

Av de nästan 700 personer som samtalen har gällt har 22 procent, 127 personer, rört just barn- eller tvångsäktenskap.

Flera ärenden rör ensamkommande barn, företrädesvis flickor, som kommer till Sverige med äldre män som de redan är gifta med.

Och trots många polisanmälningar har inga gått till åtal.

– Det finns en stor andel polisanmälningar och trots det har ingen gått till åtal. Vi måste vidta de åtgärder som finns för att försäkra oss om att barn får tillgång till sina rättigheter. Alltså barn som har utsatts till olika former av övergrepp kan ju sällan själva kräva sina rättigheter. Utan det är någonting vi vuxna runtomkring måste försäkra oss om att de får tillgång till, säger Juno Blom.

I ett fall i början av 2015 erkände Skatteverket formellt ett äktenskap mellan en 14-årig flicka och en vuxen man.

Och inom socialtjänsten har bedömningar av fall med barnäktenskap bedömts olika i olika kommuner. Vissa har reagerat och andra inte.

– Det som ligger till grund för att vi har satt ner foten när det gäller barnäktenskap är att vi vet att det inte är bra för barn. Vi kan ju inte ge signalen att det finns vissa barn som det är bra för, säger Juno Blom som jobbar på Länsstyrelsen i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista