EU-flaggan och en båt med flyktingar i flytvästar. Foto: Yvonne Åsell och Santi Palacios/TT.
Många flyktingar vill ta sig vidare från Turkiet in i EU. Foto: Yvonne Åsell och Santi Palacios/TT.

EU:s samarbete med Turkiet ifrågasätts på nytt

2:10 min

Trots att Turkiet inte tillåter press- och yttrandefrihet planerar EU fortsatta möten om flyktingsituationen. 

– Man menar att Turkiet i princip har kidnappat EU och att turkiska regeringen medvetet öppnade gränserna och möjliggjorde för flyktingar att ta sig ut för att visa konsekvenserna av ett flyktingflöde, så att säga, in mot Europa, säger Helin Sahin, just nu biträdande verksamhetschef vid Palmecentret och Turkietkännare, som vittnar om stor besvikelse bland flera civilsamhällsorganisationer hon talat med.

Det var i höstas som EU kom överens med Turkiet om ett samarbete i flyktingfrågan som just nu tynger Europa. Turkiet skulle skärpa sin gränskontroll och i gengäld få ekonomiskt stöd från EU för att ta hand om de mer än två miljoner syriska flyktingar som finns i landet. Dessutom skulle frågan om Turkiets eventuella EU-medlemskap tas upp igen. Men Turkiet är ett land som ständigt bryter mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Och trots att konflikten med kurderna trappats upp sedan dess, så kom EU:s ledare överens om natten till fredag att man ska ha ett nytt möte med Turkiet i början av mars.

Helin Sahin säger att tidigare har EU uppfattats som en sorts påtryckande faktor när det gäller mänskliga rättigheter. Men nu råder det snarare en omvänd situation till Turkiets fördel

– EU kommer att gå vidare med det här samarbetet, helt klart, för att EU i allra högsta grad är beroende av Turkiet med den kris som EU länderna har med flyktingströmmarna som man kallar det.

Hon säger vidare att det nu handlar om en fråga om förtroende för EU och Sverige, där Sverige alltid har setts som en försvarare av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och hon tycker att man ska fortsätta på den linjen.

– EU har väldigt många utmaningar i dag, men det är otroligt viktigt för EU att visa att man står för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet - oavsett och alltid. Oavsett vad som händer i det egna respektive landet. För gör man inte det har man en helt annan utmaning som man förr eller senare måste arbeta vidare med, säger Helin Sahin, just nu biträdande verksamhetschef vid Palmecentret och Turkietkännare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista