Träning på löpband
Foto: Brandon Wiggins/Wikimedia CC SA-3.0

Lyckat hälsoprojekt för och med romer

1:44 min

Det senaste året har särskilda romska hälsoinspiratörer arbetat för att bekämpa ohälsan bland romer i Sverige. Och resultatet verkar lyckat.

– Utifrån de här intervjuerna så har hälsoinspiratörerna upplevt det här projektet som väldigt framgångsrikt, säger Kjell Olsson som gjort intervjuer med hälsoinspiratörerna och skrivit en rapport om projektet.

Det är 30 unga romer i Skåne, Stockholm och Göteborg som har utbildats till hälsoinspiratörer för att kunna leda lokala träffar i olika föreningar. Träffarna har kretsat kring olika hälsoteman och har lockat mellan 10 och 15 deltagare, berättar de ansvariga. Ibland har man ägnat sig åt konkreta aktiviteter som dans eller simning, eller så har man träffats hemma hos någon av hälsoinspiratörerna.

– Ofta har man velat vara en egen grupp så att man även kan försöka diskutera sådana hälsofrågor som varit lite känsligare att diskutera. Det är svårt för dem att göra det om andra är närvarande, säger Kjell Olsson som är verksam vid Lunds universitet.

Det kan handla om att komma till rätta med övervikt, med alkohol- och spelmissbruk, att få hjälp att sluta röka, eller att åtgärda psykisk ohälsa.

– Och där finns det bakomliggande orsaker som påverkar det givetvis, som hög arbetslöshet, låg utbildning, och den diskriminering som romer utsätts för i samhället påverkar också hälsan väldigt mycket, säger Kjell Olsson.

Vad som händer nu är inte klart ännu. Men både hälsoinspiratörer och deltagare skulle gärna vilja se en fortsättning.

– De ser ett väldigt starkt behov av en fortsättning för att man ska lyckas nå resultat som bibehålls på sikt, säger Kjell Olsson, författare till rapporten om romska hälsoinspiratörer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista