Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio
Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio

Han gör en podcast om Palmemordet

"PKK-spåret är nog det mest parodiska"
4:24 min

Komikern Johannes Finnlaugsson, bekant för P3-lyssnare som bisittare i satirprogrammet Tankesmedjan, driver podcasten Palmemordspodden.

I podcasten skämtas det framförallt om den bitvis hårt kritiserade utredningen och de olika spåren som finns kring mordet på statsminister Olof Palme, berättar Johannes Finnlaugsson.

– När man hör saker om Hans Holmér och hur det sköttes, så är det som en dålig komedi bitvis. Sedan har också starka karaktärer kommit fram, som Christer Pettersson, som blev TV3-kändis. Typ den första tillsammans med Skurt.

Den 28:e februari är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm efter ett biobesök. Mordet har till denna dag inte klarats upp; En perfekt grogrund för alternativa teorier och spår, det ena tokigare än det andra.

I sin podcast Palmemordspodden och stand up-föreställningen "Johannes Finnlaugsson löser Palmemordet" går komikern Johannes Finnlaugson igenom de olika spår som presenterats, inte bara i Palmeutredningen, utan också av olika privatspanare, journalister och diverse ensamma galningar och konspirationsteoretiker.

En av de märkligare och mer okända teorierna är slagrute-spåret, säger Johannes Finnlaugsson.

En slagruta är ett böjligt träföremål som används av människor som tror på det paranormala, för att hitta vattenkällor, ädelstenar och malmer, men också till exempel försvunna personer.

– Det var i tidningen Slagrutan, en tidning för slagrute-entusiaster som en person hade skrivit in under pseudonymen "Nils Holgerson". Han berättar att han hade gått runt med slagruta från mordplatsen och då letts hem till någons lägenhet på Södermalm i Stockholm. Han polisanmälde detta. Jag tror inte att polisen tog det på jättestort allvar.

Men även etablerade spår, som Palmeutredarna tidigt jobbade stenhårt efter, är bra stoff för skämt, säger Johannes Finnlaugsson

– Hela PKK-spåret, som var huvudspår första året, blir ju kanske det mest parodiska när man verkligen kollar nära på vad som fanns där. Det är ju i stort sätt bara det där telefonsamtalet där två kurder pratar om ett bröllop som man går efter. Bröllop som man då antog var kod för mord. Och det kan ju ha stämt. Men frågan är då varför det skulle vara just Olof Palme som skulle gifta sig, om man använder den terminologin.

I sin podcast har Johannes Finnlaugsson haft en lång rad gäster från hela Sveriges komikerscen, som fått resonera, men framförallt satirisera, kring olika teorier och spår. Men också tyngre namn i ämnet har bjudits in, som journalisterna Jan Guillou, Dan Josefsson och Palmemords-experten Gunnar Wall.

Men med nästan 70 inspelade avsnitt, finns det några fler spår att grotta ned sig i? 

–  Jag har än så länge inte tagit upp Röda Armén. Iran har väl berörts i olika poddar då och då, för att dom var ju inblandade lite här och där, men inte som ett eget spår. Så att det finns några stora spår kvar.

Vad möter du för reaktioner, är det folk som blir ledsna?

– Det händer ibland, men det är väl inte så vanligt, för att man lyssnar inte på min podcast om man är alltför känslig för att ens prata om palmemordet, och man går inte på stå-upp om man är så känslig. Men det finns ju de som tycker att det är fel att överhuvudtaget skämta eller prata underhållande kring Palmemordet. Men det är ju inte skämt om själva dödsfallet, det är skämt om utredningen och alla de knasiga teorierna, säger Johannes Finnlaugsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".