Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Allvarligt om ensamkommande sätts i olämpliga familjehem

"Kan påverka hur de ser på det svenska samhället"
1:24 min

Att placera barn i olämpliga familjehem kan skapa långvariga problem för barnen. Speciellt allvarligt är det med ensamkommande, säger Mehdi Ghazinour, professor i socialt arbete.

– Det är Socialtjänsten som har placerat dem där. Och Socialtjänsten representerar ett system. Det kan påverka hur de ser på det svenska samhället, säger professor Mehdi Ghazinour som är verksam vid Umeå universitet och har bland annat utvärderat Umeås arbete med ensamkommande barn och ungdomar.

Han känner inte till någon systematisk forskning kring hur just ensamkommande barn reagerar om de hamnar i en destruktiv familj, men rent allmänt är det så att barn som växer upp i en dysfunktionell familj har en ökad risk för till exempel depression och ångest senare i livet.

På senare tid har det kommit flera exempel på hur ensamkommande barn och ungdomar placerats i olämpliga familjer. Till exempel rapporterade Ekot i veckan om hur Lessebo kommun, via ett företag, placerade ett ensamkommande flyktingbarn hos två personer som blivit dömda för misshandel av sina egna barn.

Ensamkommande är en väldigt utsatt grupp, säger Mehdi Ghazinour.

– De kommer från andra förhållanden, och de har en integrationsprocess framför sig. Den här typen av erfarenhet ökar på barnens misstänksamhet. Det ökar på barnens sårbarhet. Det ska man ta på yttersta allvar. Det är väldigt allvarligt det här, säger Mehdi Ghazinour som är professor i socialt arbete vid Umeå universtiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".