Flyktingar i Libyen. Foto: Antonio Calanni/TT
1 av 2
Foto: Antonio Calanni/TT
Christa Awuor, UNHCR. Foto: Warsame Elmi, Sveriges Radio.
2 av 2
Christa Awuor, projektledare för Telling the real story. Foto: Foto: Warsame Elmi, Sveriges Radio.

Flyktberättelser samlas på ny sajt

"Vi är inte ute efter att stoppa dem. Vi vill ge opartisk information"
4:28 min

Många som flyr Somalia och Eritrea vet inte vad som väntar dem under flykten. Sajten Telling the real story ska ge dem en sanningsenlig bild.

En av dem som berättar om sin mardrömslika flykt på webbplatsen Telling the real story är Muhiim. Hon vittnar om hur hon 17 år gammal kidnappades i Somalia, blev sexuellt utnyttjad, fastkedjad och torterad av ett beväpnat gäng. Hon berättar om hur hon lyckades fly till Etiopien och vidare mot Europa, och hur hon hölls fången av människohandlare i tre månader i den libyska öknen och blev utsatt för ofattbara grymheter. 

Till slut kom hon till Europa och nu sitter hon med kameran snett bakom sig, iklädd en röd slöja.

Och de här historierna behöver berättas, säger Christa Awuor, projektledare för Telling the real story, som FN:s flyktingorgan UNHCR driver med bas i Stockholm.

– Vi har upptäckt att de inte känner till den verkliga omfattningen av de faror som de utsätter sig för. Och det har varit väldigt överraskande för oss hur stor okunnigheten är. De kände inte till smugglarna, människohandlarna och hur situationen i Libyen är, säger Christa Awuor.

I projektet har flyktingar från Somalia och Eritrea intervjuats, i sju olika EU-länder, flera av dem i Sverige. Bara en av de intervjuade kvinnorna har undgått att bli sexuellt utnyttjad. Nästan alla berättar om förfärliga upplevelser och övergrepp under flykten, särskilt i det närmast laglösa Libyen. Meningen att fler flyktingar från Somalia och Eritrea ska dela med sig av sina flyktberättelser.

Och att så få verkligen förstår hur farlig flykten är, beror bland annat på den bild som ges i sociala medier, berättar Yohannes från Eritrea i ett klipp på Telling the real story.

– De som klarar av resan till Europa tar kontakt med vänner i flyktingläger i Sudan eller Etiopien via Facebook eller Viper. Men de berättar inte vad de har gått igenom. De visar bara upp små saker som de har uppnått när de kommit fram, och vännerna som blev kvar i flyktinglägren får en falsk bild av resan och av Europa, berättar Yohannes.

Syftet med Telling the real story är att ge en sanningsenlig bild av de stora faror som flykten till Europa för med sig. Men det är också att förklara att många utmaningar återstår om man har tur nog att komma fram till Europa, säger projektledaren Christa Awuor.

– Till slut kan de klara det. Vi har också med framgångssagor om individer som till slut lyckas i Europa. Men det är också viktigt att få alla att förstå att framgång inte uppnås lätt. Den uppnås inte på en gång. De är något som vi har förstått från vittnesmålen som lämnats att många tror att ögonblicket man kommer till Europa, så kommer de få ett hem, en bostad och pengar. Men så är inte fallet, säger hon.

Väl i Europa handlar det först om att få uppehållstillstånd, och därefter om att kunna etablera sig i det nya landet. Den processen kan vara både lång och plågsam, konstaterar Christa Awuor. För många väntar arbetslöshet, fattigdom och utanförskap. Men hon understryker samtidigt att Telling the real story inte handlar om att avskräcka människor från att fly.

– Vi är inte ute efter att stoppa dem från att komma. Men jag tror att det finns ett moraliskt ansvar hos oss som organanisation att också ge opartisk information om vad du troligen kommer att råka ut för, så att människor är förberedda psykologiskt, säger Christa Awuor, projektledare för Telling the real story, som FN:s flyktingorgan driver, med bas i Stockholm.

Projektet finansieras av EU-kommissionen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".