Flera utsatta EU-migranter i Stockholm har fått jobb i en syateljé. Foto: Adam Szoppe/Sveriges Radio
1 av 3
Flera utsatta EU-migranter i Stockholm har fått jobb i en syateljé. Foto: Adam Szoppe/Sveriges Radio
Geta mäter ut tyg till påsen. Foto: Adam Szoppe/Sveriges Radio
2 av 3
Geta mäter ut tyg till påsen. Foto: Adam Szoppe/Sveriges Radio
Vasili. Foto: Adam Szoppe/Sveriges Radio
3 av 3
Vasili. Foto: Adam Szoppe/Sveriges Radio

Utsatta EU-migranter får enkla jobb genom Stadsmissionen

3:21 min

Sveriges Stadsmissioner har sedan drygt ett år tillbaka drivit ett projekt för att hitta enklare jobb till utsatta EU-migranter.

Geta i Stockholm har fått jobb på en syateljé och säger att jobbet gett henne både självförtroende och ett steg in på arbetsmarknaden.

– Det finns en sådan stor glädje i mig nu och jag känner mig hedrad att få arbeta, jag slipper sitta ute och tigga, nu har jag en chans att komma någonstans i livet.

Geta är en av dem som har fått jobb genom projektet "EU-migranter som resurs". Hon sitter och syr tygkassar på en syateljé på Stadsmissionen i Stockholm. "Jag bär med omtanke" står det på kassarna.

Tre personer på ateljén är timanställda och två har fått praktik genom Arbetsförmedlingen, berättar projektledaren Mircea Budulean.

– Tanken med praktiken är att deltagarna i projektet ska samla på erfarenheter, kunskaper och själva känna hur det är att vara på en arbetsplats. Att delta i ett arbetskollektiv, att ha arbetskollegor, en arbetsledare, att komma till jobbet, och gå därifrån, att få betalt, ta en fika, raster och så vidare. Det är de här elementen som vi ser som viktiga för någon som kanske aldrig har jobbat förut, säger Mircea Budulean.

Projektet har pågått i drygt ett år och ska avlutas vid årsskiftet. De som fått jobb genom projektet berättar att de har börjat se på sig själva och livet på ett annat sätt, säger Mircea Budulean.

En av dem är Vasili. Idag jobbar han för 115 kronor per timme - och har nu kollegor för första gången i sitt liv.

– Jag satt ute och tiggde pengar innan jag fick chansen att börja jobba här, här är det varmt och skönt och jag kan arbeta bra.

Och Vasili är noga med att betona att han både kan och vill jobba. Både han och projektledaren Mircea Boudulean vittnar om att det finns många fördomar om att romer inte vill ha jobb.

– Nästan alla migranter som man kommer i kontakt med är arbetssökande och alla efterfrågar arbete eller utbildning. De människor som jag träffat de vill jobba, och de är jätteglada när de börjar göra det. Man kan se det på deras ansikte, i deras attityd och i glädjen att lära sig något nytt, att göra något nytt, säger Mircea Boudulean.

Det tvååriga projektet "EU-migranter som resurs" är nu lite mer än halvvägs och kommer att avslutas om tio månader. Syateljén och andra projekt, som bland annat erbjudit gräsklippning och fönsterputsning, kommer då inte längre att kunna ge jobb till de utsatta EU-migranterna. Men de som har tagit del av det projektet har också lärt sig att man kan påverka sin livssituation, vilket är avgörande säger Mircea Boudulean

– Och absolut kan man ta med sig de här erfarenheterna och kunskaperna som man skapat under periodpraktiken för att lättare kunna komma in på arbetsmarknaden och att kunna få ett jobb … om det blir i vår organisation eller någon annan organisation eller företag.

Projektet EU-migranter som resurs startade i början av 2015 och ska avslutas i slutet av 2016.

Skåne, Uppsala, Stockholm och Linköpings Stadsmission omfattas av projektet som finansieras med hjälp av Postkodlotteriets mångfaldssatsning Hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista