Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Kvinnor både offer och förövare

2:09 min

Kvinnor är inte bara offer för terrorgruppen IS utan de är även förövare. Det viktigt att återvändande IS-kvinnor ses som ett säkerhetshot.

– Kvinnor är både offer och förövare inom IS. De är väldigt viktiga strategiskt för IS och man borde se dem som ett potentiellt hot, säger Jessica Katz, författare till en rapport om svenska kvinnor i IS.

Kvinnor spelar en viktig roll inom terrororganisationen Islamiska Staten, men trots det utmålas de ofta som enbart offer och inte förövare. Det håller Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, med om.

– Jag tycker det är livsviktigt att vi behandlar kvinnor och män lika. En person som har varit hos IS i Syrien eller Irak är ett potentiellt hot när den personen kommer hem. Det är väldigt viktigt att titta på individen, säger Birgitta Ohlsson (L).

Kvinnorna inom Islamiska Staten har andra roller än att vara fruar och mödrar till IS-soldater. De fungerar även som propagandaspridare och rekryterare av andra kvinnor. Vilket gör dem till ett säkerhetshot om de återvänder till Sverige, säger Jessica Katz.

– När man radikaliseras och i samband med de krigserfarenheter man får plats så formar det ens avsikt och förmåga. Man får vapenträning bland kvinnorna. Tröskeln för våld har då sänkts, säger Jessica Katz.

Men det är inte bara genom att resa för att ansluta sig till IS som gör kvinnor till ett hot. Terrorgruppens kvinnosyn påverkar även kvinnor kvar i Sverige, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Det är oändligt många fler som har sympatier åt det extrema hållet som finns i Sverige och som påverkar kvinnors möjligheter att leva fria liv, hur det minskar i vårt eget land. Det här är ett lika stort problem att lägga vid sidan av de som reser, vill jag påpeka. Terrorn är större än de som reser för att med vapen i hand slåss för IS, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista