Berivan Öngörur och Nadja Hatem här med var sitt exemplar ab boken som de var medförfattarinor för. Foto: Radio Sweden
Berivan Öngörur och Nadja Hatem har skrivit var sitt kapitel i boken. Foto: Lorin Ibrahim, SR.

Sexton tjejer om "sitt" Sverige

5:12 min

I en ny antologi "Sverige - en (o)besvarad kärlekshistoria" berättar framgångsrika kvinnor med invandrarbakgrund om sina liv, tankar och känslor och om hur det är att ta plats i samhället.

En av dem som skrev ett kapitel i antologin som nu finns i boklådorna runt om i landet är advokaten Nadia Hatem.

– Vi sitter på olika maktpositioner men vi har inte fått bli hörda på det sättet som vi fått berätta i den här boken. Att bli framgångsrik i ett land som Sverige är varken lätt eller svårt för en tjej med invandrarbakgrund, säger Nadia Hatem. Men, säger hon, man måste förstå vilka begränsningar man har och hur man ska tackla dem.

– Och med det menar jag de begränsningar som samhället sätter på en och att man måste förstå samhället lite grann och det som händer där ute för att kunna bemästra dem.

Nadia Hatems bidrag i boken heter Färgpalettens tyranni. Att vara annorlunda och ifrågasatt är något som hon nu växt ifrån. Och hon har valt att inte bli arg, säger hon.

– Nu har jag landat i hur jag ska göra, hur jag ska svara när jag blir förbannad på vissa frågor. Det handlar inte alltid om illvilja utan nyfikenhet, okunskap osv. Så ibland känns det som att det är vår roll att också upplysa människor.

– Tyvärr så har det över tiden inte förändrats så mycket - det är samma frågor som ställs, samma syn som man kan mötas av i olika skikt i samhället. Det spelar ingen roll var man befinner sig.

– Mitt budskap är att man måste förstå hur Sverige fungerar, förstå hur människor generellt fungerar här. Vilka frågor man kan möta och kanske inte bli så himla arg på dem utan försöka hitta ett sätt att bemästra och övervinna dem.

Sexton framgångsrika tjejer har var och en bidragit med sin syn på saken. Berivan Öngörur, TCO:s internationella sekreterare och ledamot i den europeiska ekonomiska och sociala kommittén, valde att berätta om tacksamhet.

– Tacksamhet ur ett mycket positivt perspektiv. Jag och min familj har mycket att vara tacksamma för. Att få möjligheten att komma till Sverige, att få möjligheten att utvecklas och att fortsätta vara kurd i Sverige, men också om hur denna tacksamhetsskuld på något sätt förföljer oss. Att vi lever i en ständig tacksamhetsskuld som gör att det blir väldigt begränsande och att vi blir väldigt tillbakadragna som individer.

Det handlar väldigt mycket om att frigöra sig som individ från en tacksamhetsskuld som har präglat min familjs liv här, säger Berivan Öngörur.

– Att komma till en punkt där jag känner att jag har samma möjligheter, samma skyldigheter men också rättigheter som vilken annan svensk som helst trots min bakgrund och trots att jag fick möjligheten att komma hit.

Precis som Nadia Hatem menar Berivan Öngörur att det varken är lätt eller svårt att lyckas i Sverige.

– Jag tror att det finns många hinder. Det finns många diskrimineringsstrukturer i samhället men det är också många perspektiv på vårt invandrarskap. Så jag tror att det handlar om att hitta trygghet i sin identitet - att finna trygghet i den bakgrund man har. Att det är en förutsättning. Du ska inte behöva välja - du ska kunna vara både och. Det ska du själv tro på och det ska också samhället tro på och erkänna, säger Berivan Öngörur.

Tillsammans med Lejla Hasto är Nivin Yosef redaktör för den nyutgivna boken. Att lyfta upp enbart dem som har lyckats i sitt yrke gjorde vi för att de andra historierna redan är mer kända säger Nivin Yosef.

– Vi finns inte representerade, ingen talar om oss - jag har i alla fall inte stött på det även om vi är många. Det är sällan vi återspeglas i det offentliga samtalet eller i den politiska diskursen.

Vi ville nyansera bilden av invandrarkvinnorna. De stereotypa bilderna är ju förknippade med problem. Vi vill prata om vägen till ett framgångsrikt liv i Sverige för tjejer med utländsk bakgrund och om det som de har gemensamt, säger hon.

– Det är en balansgång - vi jonglerar i de olika kulturerna och förväntningarna, normsystemen och värderingssystemen, och det är utmanande många gånger men framför allt är det berikande och stärkande de flesta gångerna, säger Nivin Yosef redaktör för den nyutgivna boken.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista