Hanna Henriksen, integrationsansvarig på Stockholmsidrotten.
Hanna Henriksen, integrationsansvarig på Stockholmsidrotten. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio

Idrotten allt viktigare för nyanländas integration

"Ibland kan det vara en liten del som gör stor skillnad"
2:33 min

Regeringen har ökat sina anslag till idrottens integrationsinsatser, och nu börjar bidragen nå ut till föreningar runtom i Sverige.

– Just nu är det 22 föreningar som fått ekonomiskt bidrag. Men det är början på året och jag vet att det pågår otroligt mycket bra verksamhet i vårt distrikt, så det ska komma ut till fler föreningar, säger Hanna Henriksen är integrationssamordnare inom Stockholmsidrotten till Radio Sweden.

Hittills är det drygt 20 av Stockholmsdistriktets ungefär 3 500 idrottsklubbar som har fått del av de fyra miljoner kronor som Hanna Henriksen och Stockholmsidrotten har att fördela mellan de föreningar som vill jobba aktivt med integration.

Det handlar om föreningar som redan är kända för sitt arbete med nyanlända, men förbundet vill också ha in ansökningar från föreningar som vill börja engagera sig nu.

– Vi vänder oss till föreningar som är engagerade, mogna för att ta emot målgruppen, intresserade av att ta emot målgruppen, och de som känner att de mäktar med. Och ibland kan det vara en liten del som gör stor skillnad. Är man fler som ska delta i en fotbollsträning, behövs det fler fotbollar. Men det kan också gå åt till avgifter för hallar och andra idrottsytor, men också till ledararvoden, säger Hanna Henriksen.

Det var förra året som idrottsrörelsen för första gången fick en öronmärkt summa pengar från regeringen för att jobba med integration av nyanlända. Det var 32 miljoner kronor då, en summa som höjdes till 64 miljoner för 2016, och i december förra året la regeringen till ytterligare 20 miljoner för mera akuta insatser under 2016.

Idrottsrörelsen gör mycket nytta i integrationsarbetet, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

– Vi har sett bara det senaste året när Sverige har tagit emot många asylsökande, vilken roll som idrottsrörelsen har spelat, i att kunna engagera många av de nyanlända i sina aktiviteter, och byggt en brygga mellan svenskar och de som nu kommit till vårt land. Jag tror att idrottsrörelsen skulle kunna göra mer, och att idrottsrörelsen vill göra mer, och då är det naturligtvis en kraft som vi ska ta tillvara på, säger Gabriel Wikström.

Hanna Henriksen på Stockholmidrotten håller med om att idrotten ofta lyckas bra med att välkomna nyanlända. När matcher ska vinnas spelar kultur och språk och hudfärg ingen roll. Och hon tror också att det är positivt att så mycket av idrotten drivs av ett starkt ideellt engagemang.

– Idrottsrörelsen i Sverige är ju ganska unik på så sätt att vi formas av engagemang. Jag tror att det är ett bra sätt att presenteras för vårt samhälle, säger Hanna Henriksen, som är integrationssamordnare inom Stockholmidrotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".