Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Mona Sahlin, nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Henrik Montgomery/TT

Filmer på nätet ska bekämpa IS propaganda

2:50 min

Filmerna som Islamiska förbundet i Järva producerar är ett viktigt bidrag i kampen mot radikaliseringen, säger nationella samordnaren Mona Sahlin.

– Ingen ung människa som tror sig agera som muslim och åker till IS lyssnar på mig, en kvinna i jeans och boots. Men jag är säker på att de har större möjligheter att lyssna till dem som de känner igen, säger Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Att det är just Islamiska Förbundet i Järva som tagit fram de här filmerna ökar chanserna att de få en publik, och att unga ska ta intryck, menar Mona Sahlin, som var med när de bägge kortfilmerna premiärvisades i Rinkeby i nordvästra Stockholm i veckan.

Ibrahim Bouraleh är ordförande för Islamiska förbundet i Järva och han hoppas att filmerna ska uppmärksammas.

– Det är väldigt viktigt att testa alla olika idéer och tankar. De här idéerna har vi fått från England, där man har tagit fram motberättelser mot de extrema krafternas propagandafilmer. Nu har vi gjort en svensk version och vi hoppas att det åtminstone kan väcka debatt, säger Ibrahim Bouraleh.

En av filmerna riktar sig också till unga män i riskzonen, och är också gjord av unga män. Den andra filmen är gjord för och av kvinnor.

– Vi berättar om verkligheten och om hur det verkligen ser ut där, med hjälp av folk som rest ned dit och berättar om det eller av nyheter därifrån. Vi hoppas att den har en påverkan som får dem att stanna kvar, säger Aisha Abdisalam, som varit med och gjort den ena filmen.

Nationella samordnaren Mona Sahlin hoppas att filmerna ska få stor spridning i sociala medier, som motbilder till terrorgruppen IS massiva propaganda på nätet. Hon kommer att göra det hon kan för att så många som möjligt ska nås av dem.

– Jag tänker spela upp de här filmerna under alla tal jag håller, och jag kommer berätta om dem, och jag hoppas kunna lägga ut dem också på de sociala nätverk som jag använder, säger nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista