Susanna Güven, ordförande för Kurdiska Riksförbundet i Sverige. Foto: Shaho Mwany
Susanna Güven från Kurdiska Riksförbundet i Sverige och Halabja minnesfältet. Foto: S.Mwany

Offren för massakern i Halabja hedras

0:54 min

Idag är minnesdagen för Halabja - staden i irakiska Kurdistan som Saddam Husseins styrkor bombade med kemiska vapen 1988. En av minnesceremonierna hålls i Stockholm.

Susanna Güven - Ordförande i KRF (Kurdiska Riksförbundet i Sverige) finns bland organisatörerna.

– Årets minnesstund har fått många kunniga talare: Jan Björklund (L) Jonas Sjöstedt (V), och Margot Wallström (S). Och det tyder på att kurdfrågan har lyfts ännu högre av den svenska regeringen men även internationellt skulle jag vilja påstå. På så sätt är det väldigt glädjande att kurdfrågan prioriteras, säger Susanna Güven från det Kurdiska Riksförbundet i Sverige.

I Halabja miste ca 5 000 personer livet. Många andra bär än idag på fysiska och psykiska spår av attacken. Och att hedra alla dessa människor har nu blivit ännu mer aktuellt när världen bevittnar nya exempel på folkrättsliga brott mot kurder i Turkiet, Irak och Syrien, säger Sussa Güven. Hon anser att det har bidragit till att många av riksdagspartierna vill visa sitt stöd på minnesceremonin. Och för första gången finns en svensk minister bland talarna. Och att Margot Wallström håller tal är inte överraskande, säger Susanna Güven från det Kurdiska Riksförbundet i Sverige (KRF).

– Kurdiska riksförbundet har haft en kontinuerlig dialog med utrikesministern men även regeringen gällande kurdfrågan och den rådande situationen i både Irak, Syrien och i Turkiet - gällande kurdiska rättigheter. Vi har vänt oss i ett brev till utrikesministern där vi krävde att man tar avstånd och även fördömer den turkiska statens övergrepp gentemot Kurder. Så vi har haft en kontinuerlig dialog och jag tror att hon värnar om kurdfrågan och med anledning av detta har valt att närvara och hålla tal, säger Susanna Güven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista