Erica Dalgren, producent, och Clara Lidström.

Erica Dahlgren

Programledare och producent. Hon är berättarrösten i Husmorsskolan och den som frågar Underbara Clara hur hon gör, varför och hur man ska orka med allt hemmafixande.

Varför gör du Husmorsskolan i P1?

- Jag blir trött av att gå till återvinningen ett par gånger i veckan med stora buntar emballage. Det gör mig nyfiken på tider då man köpte mindre. Det finns mycket från mormors och mormorsmors tid som jag inte vill tillbaka till, men jag är intresserad av att komma ihåg deras smarta uppfinningar. Att det till exempel räcker att ge krukväxter hjorthornssalt för att de ska överleva så man slipper skaffa nya.

Vem behöver gå i husmorsskola idag?

- Alla som vill lära sig de gamla knepen. Sådana har alltid spridits via berättandet, vi hänger bara på den traditionen.

Varför tycker du inte om att slänga saker?

- För att det går åt så mycket tid och pengar att köpa nytt hela tiden. När jag står med allt emballage som jag ska sortera är jag osäker på om jag tjänat tid på att köpa färdigt. Jag ogillar tanken på att nya saker innehåller massor av kemikalier.

Ditt bästa loppisfynd?

- Tunga gamla trämöbler som tål allt.

Så bor Erica:

I lägenhet i Umeå.

Clara berättar:

- Erica har mycket möbler från sin mormor, tungt men glatt med mycket färger. Hon matchar gärna turkos och rött. Det gillar jag!

Typisk kommentar:

- Fint Clara, men hur ska man hinna allt det här?

husmorsskolan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista