1 av 4
Vårblommor i finporslin. Foto:Erica Dahlgren
2 av 4
Fotbad med hunden Melker: Foto:Clara Lidström
3 av 4
Fuskpatinering med yoghurt. Foto:Clara Lidström
4 av 4
Ris från blåkulla. Foto:Clara Lidström
Måndag 14 mars

Vår på fönsterbrädan - chatta med Clara

Husmorsskolan hemma hos Underbara Clara 20110314
24 min

Ut med gamla lunchlådor - in med tulpanlökar! I Husmorsskolan hemma hos Underbara Clara rensas gammal vintermat ur frysen och våren hälsas välkommen med grönt på fönsterbrädan.

husmorsskolan@sr.se

Enkelt att plantera solrosskott
Clara planterar solrosfrön i jord eller bara på blött tidningspapper. Fröna gror ändå.

På bara några dagar växer ljusgröna propellrar fram. Solrosskott fungerar som vårprimörer likväl på fönsterbrädan som på frukostmackan eller i vårsalladen.

Blomnäring från skafferiet

Hjorthornssalt: Blanda 1 tsk hjorthornssalt i 1 liter vatten, blanda ut ordentligt och vattna dina krukväxter. Kur för krukväxter som kan upprepas då och då.

Äggskal: Färska äggskal, som till exempel blir över vid matlagningen till exempel läggs i en tillbringare med vatten under natten. På morgonen kan du ta bort skalen och ge blommorna vattnet som då ska ha dragit åt sig näringen från äggskalen. OBS! Bara färska äggskal.

Terrakotta-kruka blir shabby chic
Ta en vanlig terrakotta-kruka och täck den med fet krämig yoghurt.

Det går att använda pensel, men yoghurten ska snarare tryckas fast med penseln, det går också att applicera yoghurten med en svamp eller boll av tidningspapper.

Snåla inte med yoghurten, då kommer terrakottaunderlaget att lysa igenom det vita när det torkat, det gäller att ha på rejält med vitt för att få effekt

Det handlar alltså om att fuska till sig ett vackert nött utseende.
- När yoghurten torkat ska krukan få ett ljust yttersta lager som ser lite patinerat ut, blev det för tunt - gör ett lager till, tipsar Clara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".