1 av 4
Varm sittplats för en utomhusfika. Foto:Clara Lidström
2 av 4
Vit varm choklad med stjärnanis. Foto:Clara Lidström.
3 av 4
Mellandagspyssel av torkade strån. Foto:Clara Lidström.
4 av 4
Julbordets rester träs på grillspett. Foto:Clara Lidström.
Juldagen 14.30

Sliten ull värmer på nya sätt

Husmorsskolan hos Clara 20121225
24 min

Vad värmer mest - ull i skorna eller ett välstoppat halmbolster?
Ja, det spelar ingen roll för i Husmorsskolan använder vi båda naturmaterialen för att värma oss. Clara gör i ordning en sittplats utomhus för att få frisk luft i mellandagarna.
Hon klär om en gammal pall så att den får yllesits, vi stoppar en kudde med väldoftande hö och kokar varm vit choklad.

Claras tovade filt

Clara tvättade en gammal sliten ullfilt på ett standardprogram i tvättmaskinen, 60 grader.

Filten tvättades med en kapsyl såpa.

När filten tvättats och torkat blir den till en tät mjuk matta som Clara klippte nya saker av. Bland annat skoinlägg, karottunderlägg och en ny sits till en gammal pall.

- Eftersom maskorna från filten tovat ihop sig i maskinen så remsar sig inte tovat. Enkelt och hur bra som helst att skapa nytt ur, säger Clara.

Stjärnor av torkat strå

Hö och halm finns till exempel på affärer som säljer djurfoder.

Halmstrån, som är tjockare än hö går att använda bara som de är för att skapa en stjärna.

Den som använder hö, som ofta är tunnare, kan sätta ihop två hönstrån brevid varandra till en lång längd. Klipp sen längden i tre lika långa delar.

Fäst sedan delarnas ändar vid varandra, med tråd eller lim, så de bildar en triangel.

Gör två trianglar och lägg dem över varandra så det bildar en stjärna.

- Stjärnor av strån fungerar utmärkt att dekorera med utomhus, till exempel i en dörrkrans eller i fönstret på verandan, säger Clara.

Vit varm choklad från kaka

Vi hällde upp två koppar mjölk i en kastrull.

Clara hackade sen en vit chokladkaka (200g) till mindre bitar och flisor.
Vi hällde chokladflisorna i mjölken och vispade tills de löstes upp

Clara lade ocskå i hel stjärnanis som gav chokladen en lätt lakritston innan vi hällde upp chokladen i kopparna igen.

- Vi använder riktigt mycket choklad här så chokladdrycken blir söt. Det här är förstås en smaksak, det går utmärkt att bara ta hälften, tipsar Clara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".