8 februari

Många olyckor inom färdtjänsten

Många olyckor inom färdtjänsten
5:05 min

Det är mer än tio gånger vanligare med skador att bland dem som åker färdtjänst jämfört med dem som åker buss, och kostnaden för skadorna kan värderas till en kvarts miljard kronor för hela landet.

Någonstans mellan 300 och 500 människor skadas varje år i färdtjänsten, och i mer än hälften av fallen sker det när bilen står stilla. Det är ganska enkla kläm- och fallskador, men de blir förödande för dem som drabbas.

- I och med att det handlar om människor som är sköra, eller har ett behov av att kunna använda den lilla förmåga man har i ena handen eller ena armen, och det händer något litet, så kan konsekvenserna av en sådan förhållandevis lindrig incident bli allvarlig för individen, säger Anders Wretstrand som är trafikforskare och lektor vid Lunds universitet.

En beräkning som Anders Wretstrand gjort visar att kostnaden för skadorna kan värderas till en kvarts miljard kronor för hela landet. Och för kommunerna kan färdtjänstskadorna bli dyra.

- Personerna som är förhållandevis mobila och kan upprätthålla kontakter med vänner och bekanta och handla och plötsligt inte kan göra det, då ökar kostnaderna för annan typ av service.

Vad tycker du om det här? Skriv i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".