Fick livslusten åter av att skriva bok om döende

Jan Nordström om "Livet värt att Leva"
7:00 min

I Varbergs kyrka pågår en utställning som heter Livet värt att leva, med tavlor av konstnären, fotografen och författaren Jan Nordström. Eftersom många i Varberg tog sina liv förra året har kyrkan bjudit in Jan Nordström för att starta ett samtal med varbergarna om livet och döden.

Jan Nordström har haft en mörk uppväxt och har försökt ta sitt liv flera gånger men till slut upptäckte han att det även finns ljus och färger i livet. Jan levde i stort sett hela sitt liv fram till 30 års åldern i ett mentalt mörker som som han dolde för omgivningen. Han fick även anorexia och sömnsvårigheter, men kämpade med att hålla upp en fasad. Han stängde av sig och kunde inte känna beröring på huden eller smaker och lukter.

Vändpunkten blev när han skrev en bok om tre familjer dör en avmedlemmarna var döende. Och när en kollega till slut, på riktigt, frågade honom hur han egentligen mådde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".