Debatt om förändringar i vårdvalet

9:00 min

Den 1 januari 2012 ska hallänningarna kunna välja inte bara vårdcentral utan även vilken specialist de vill gå till. Det är i alla fall alliansens mål.

Socialdemokraterna tycker dock att alliansen har för bråttom och vill att man skyndar långsamt.

– Det är bättre att veta att man har koll på allt innan man sjösätter något nytt, menar Liselotte Benskjöld Olsson (S) och jämför med diskussionen om ersättningen till vårdcentralerna.

Där har det varit viktigt för alliansen att vänta tills man hittar ett perfekt system. Mats Eriksson (M) menar att det finns praktiska skäl som rör avtal med vårdcentraler, som gör att förändringen inte får dra ut på tiden.

Detta är vårdval halland

Alla hallänningar kan själv välja vilken vårdcentral de vill ha som sin.
Man listar sig på en vårdcentral där man bor, där man jobbar eller bara där man trivs.

Vårdcentralen får sedan en viss summa pengar för alla som listar sig hos dem. Hur mycket beror på hur gammal du är.

På andra håll i Sverige spelar det även roll var du bor eller vad du har för sjukdomshistoria. Så är det inte i Halland, även om frågan har varit het rent politiskt.

På vårdcentralen träffar man en allmänläkare, kurator, sjukgymnast eller sjuksköterska. Men om man behöver träffa specialister, det vill säga en ortoped, en psykiatriker eller en ögonläkare och så vidare så kan man inte välja själv.

Nu vill alliansen i region Halland att man utökar vårdvalet så att man även ska kunna välja specialist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista