Perla Bjurenstedt. Foto: Pressbild

Perlas musik motverkar mobbning

4:53 min

Perla är för den kristna unga publiken vad Mora Träsk är för andra barn. Den här veckan är han i halländska skolor för att prata med eleverna och lärarna om mobbning, vilka som drabbas, vilka som drabbar och vad man kan göra åt det.

– Det är rätt många barn som far illa tyvärr - och rätt många barn som är oroliga inför skoldagen och som ligger i sängen och tycker det är jobbigt. Även om vi pratar väldigt mycket om det i skolan är det ett jätteproblem, säger Perla Bjurenstedt.

– Min tanke är försöka lyfta de här barnen lite grann. Och så får de barnen som mobbar en tankeställare hur mycket man faktiskt kan förstöra för en annan kompis.

Hur kan man plocka ut de som är mobbade? Får du kontakt med dem?

– Nej det har aldrig hänt under de här 35 åren jag har hållit på att någon sträcker upp handen och säger ”jag är mobbad”. De som är mobbade på riktigt pratar inte om det. De kan komma till mig efter lektionen, det händer.

Tycker du musiken är bra på det sättet?

– Ja det har ju blivit ett signum för mig att skriva låtar utifrån de här temat. Och det är det som är så kul, att den responsen man får från lärare är att när det varit bråk så tar de fram en Perla-skiva och spelar en låt. Då hajar de vad det handlar om.

För det är väl viktigt att gå vidare? Du kommer en gång, sen måste klassen gå vidare…

– Precis. Och det är många som gör det. Lärarna brukar också säga att det är hemskt intressant för dem att sitta en lektion att iaktta och lyssna, för att sen kunna fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista