Julpyssel 8: Smällkarameller

Om du kan vika och klippa papper så kan du göra en smällkaramell. Det är lite jobb - men det blir härligt prassligt och snyggt när det är klart!

Smällkarameller är ett riktigt klassiskt julpyssel och de är roliga att göra. Och så blir de ju så vackra att hänga upp i granen!

Du behöver:

En tom toapappersrulle
Silkespapper i olika färger
Klister, tejp och sax
Paketsnöre

Gör så här:

  • Ta fram en toapappersrulle, eller en hushållspappersrulle om du vill göra en lång smällkaramell. Du kan också rulla ihop en egen rulle av ett styvt papper.
  • Välj ut två eller tre silkespapper med några färger som du tycker är fina ihop. Lägg ihop silkespapprena så att de ligger på varandra kant i kant.
  • Vik in smala veck från varje sida på silkespappret. Vik varannan gång åt ena hållet och varannan gång åt andra hållet så att det blir som ett dragspel. Lämna kvar så pass mycket papper i mitten så att din pappersrulle får plats där.
  • Klipp jack tvärs över de vikta delarna hela vägen längs båda kanterna av papperet. Klipp täta jack om du vill ha smalt prassel och lämna mer mellanrum om du vill ha breda prassliga remsor på din smällkaramell.
  • Rulla in din rulle i mittendelen av pappret. Välj vilken färg du vill ha utåt. Tejpa eller klistra fast silkespapperet så att det sitter fast runt rullen.
  • Knyt fast en bit paketsnöre runt rullens kanter så att prasslet hålls ihop. Snöret blir en hängare också. Dra ut prasselremsorna så att det blir riktigt burrigt på kanterna av smällkaramellen. Om du vill kan du dekorera smällkaramellen med klistermärken eller bokmärken som du klistrar på.
  • Vill du göra din smällkaramell till en överraskning så lägg i lite godis i rullen innan du knyter igen ändarna. Tänk i så fall på att välja godis som håller ett tag så det inte blir gammalt.

Lycka till!