Julpyssel 11: Kristyr till pepparkakor

Att baka pepparkakor är mysigt och luktar väldigt gott. Du kan göra egen deg eller köpa färdig. Sen kan du dekorera pepparkakorna med kristyr.

Du behöver:

Till kristyren:
3 dl florsocker
1 äggvita
1/2 tsk citronsaft eller ättiksprit
Ev karamellfärg

Plastficka eller smörpapper

Att dekorera med:
Silverkulor och strössel
Nonstop eller annat litet godis

Gör så här:

  • Mät upp florsockret, äggvitan och ättiksspriten (eller citronsaften) i en skål. Rör ihop alla ingredienserna till en tjock, slät och glansig smet. Använd elvisp om det är för trögt att röra ihop smeten för hand. Denna kristyr blir vit.
  • Droppa i karamellfärg om du vill ha färgad kristyr. Om du vill kan du dela upp smeten och göra flera satser så att du har både vit, röd och grön kristyr.
  • Klicka ner kristyrsmeten i en plastficka och klipp ett pyttelitet hål i ena hörnet. Har du ingen plastficka kan du tejpa ihop en strut av smörpapper istället. Se till att hålet längst fram i struten eller i hörnet på plastfickan blir riktigt litet så att det kommer ut lagom mycket kristyr när du ska dekorera pepparkakorna.
  • Lägg upp dina pepparkakor på en bricka och dekorera dem med kristyrsmeten. Gör till exempel streck längs kanterna, rita dit prickar, ansikten, rosetter, skriv god jul eller hitta på något helt eget. Tryck ut smet genom hålet och använd plastfickan eller struten som en penna ungefär. Jobba ganska snabbt så blir det bäst.
  • Tryck fast silverkulor, strössel, godisbitar och annat fint i kristyren. När kristyren stelnat är kakorna perfekta att ge bort som julpresent! Eller så kan du äta upp dem själv, mums :)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista