Julpyssel 18: Julgransprydnader av trolldeg

Julpyssel 18: Julgransprydnad av trolldeg

Trolldeg är lätt att jobba med och enkelt att göra. Ingredienserna har de flesta hemma. En julig sak man kan göra av trolldeg är julgransprydnader.

Du behöver:

Till degen:
2 dl mjöl
1 dl salt
1 dl vatten
1 msk olja

Kavel och pepparkaksformar
Bakplåtspapper
Något spetsigt att göra hål med
Ugn på 50 grader
Hobbyfärg och penslar
Hobbylack och röda band

Gör så här:

  • Blanda ihop alla ingredienser till degen i en skål. Rör ihop allt och knåda degen en stund med händerna tills den blir mjuk. Om degen känns torr så ta lite matolja i händerna och knåda vidare. Låt den färdiga degen vila svalt en stund.
  • Ta en bit deg och kavla ut den till en platta som är cirka en halv centimeter tjock. Tryck ut figurer ur degen med pepparkaksmått. Gör till exempel hjärtan, granar och stjärnor.
  • Lägg de färdiga figurerna på en plåt med bakplåtspapper. Gör runda hål upptill i figurerna. Hålen ska vara så stora att du kan trä igenom ett band där sen.
  • Grädda figurerna i ugnen i 50 grader i ungefär två timmar. De måste bli hårda så att du kan måla dem. Låt figurerna svalna på plåten.
  • Måla dina figurer i fina färger. Låt dem torka. Pensla på hobbylack om du vill att figurerna ska bli blanka. Låt dem torka igen.
  • Klipp till lagom bitar av det röda bandet och knyt en bit rött band i varje figur. Häng upp dina julgransprydnader i granen!

Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista