Julpyssel - marsipanfigurer

Julpyssel 22: Marsipanfigurer

Att göra figurer av marsipan är ett roligt, pilligt och gott julpyssel. Man kan göra allt från stora tjocka grisar och små söta tomtar till marsipanfrukter och olika djur. Eller någon helt egen idé.

Du behöver:

500 gram marsipan
Silverkulor
Mörk blockchoklad
Tandpetare
En smal kniv

Gör så här för att göra en gris:

  • Ta en bit marsipan och rulla den mellan händerna tills den har fått formen av ett ägg. Forma den smala änden till ett tryne.
  • Skär en skåra med kniven i nedre delen av trynet så att grisen får en mun. Använd tandpetaren och stick två hål i den övre delen av trynet.
  • Ta mer marsipan och forma två små trekantiga marsipanbitar som du sätter fast som öron på grisens huvud. Tryck fast två silverkulor som ögon.
  • Rulla en smal rulle och snurra ihop den till en knorr. Sätt fast knorren på grisens rumpa.
  • Smält blockchokladen i micro eller i vattenbad på spisen om du inte har en micro. Doppa den bakre halvan av grisen i den smälta chokladen och ställ den på ett smörpapper för att torka. När chokladen har stelnat är din gris klar!
  • Gör fler grisar, eller prova att göra andra figurer. Vill du ha olika färger på marsipanet så ta lite karamellfärg och knåda in färgen i en bit marsipan.

Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista