SMDS avslöjar:

Nödvändigt köande i onödig DN-artikel

Bostadsköande vittnar
1:33 min

Skriv du också till sistmeddetsenaste@sr.se och berätta varför du köar till bostad i Stockholm trots att du redan har tak över huvudet.

Dagens Nyheter skrev i veckan på nyhetsplats att en stor del av dem som står i Stockholms bostadskö köar fast de inte behöver. Vi har frågat på vår hemsida varför de som redan har bostad ändå står i kön och får det att se ut som att trycket efter bostad i Stockholm är större än vad det är.

Vi står i kön sedan 25 år tillbaka och väntar på att en fyrarumshyresrätt i innerstan med rimlig hyra ska bli ledig.  Då ska vi sälja den bostadsrätt vi har och som vi fick köpa för 27000 kronor kvadratmetern av allmännyttan. Vinsten på tre miljoner ska vi köpa ett sommarhus för.

Jenny och Fredrik, Gärdet

Mitt allmännyttiga hyreshus ombildades och jag tvingades köpa min lägenhet för att jag inte ville bo kvar som hyresgäst i en bostadsrättsförening. Då hade jag en tillsvidareanställning och klarade det ekonomiskt. Nu sedan jag fått en kronisk sjukdom, saknar arbete och är i Fas ett letar jag efter en hyresrätt så jag kan sälja min bostadsrätt eftersom jag behöver pengarna för att klara mig. Problemet är bara att det är svårt att hitta en likadan hyresrätt som jag redan har eftersom de flesta blivit ombildade. Jag har 18 års kötid.

Petter, Älvsjö

Vi är ett medelålders par som bor i betald villa med våra tre vuxna söner som inte har hittat någonstans att flytta i Stockholm. Vi står i bostadskön för att kunna flytta till en hyresrätt och på så sätt kunna sälja villan och ge pengarna till sönerna som grundplåt till varsin bostadsrätt. Men vi kommer att sakna vår Rhododendron.

Birgitta och John, Enskede

Vi bor i en nybyggd hyresrätt som kostar 15000 i månaden och har egentligen inte råd med det . Vi går faktiskt back varje månad och använder det vi lyckades spara på banken när vi bodde i studentlägenhet. Vi står i kön för att förhoppningsvis om tio år kunna flytta till ett billigare boende.

Jesper och Lotta, Vasastan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".