100% attityd som rullar fram

Från schack till roller derby, så har mina två första reportage-veckor på P3 Sport sett ut.

Det är fullständigt skilda världar, men med lika mycket stolthet för den lilla sport man håller på med och som andra knappt känner till.

Stolthet och fördom.

Man man kan ha mycket fördomar om schackspelande syskon och utklädda tjejer på rullskridskor. De kommer på skam i så fall.

Roller Derby är en kampsport på rullskridskor för tjejer. Det är nicknames och det är smink och i vissa fall nätstrumpbyxor, eller andra inte så idrottsförknippade klädesplagg.

Men det är så mycket mer. Det är 100% attityd. Det är hårda tag, det är en sport där man inte ber om ursäkt. En regel heter helt enkelt No Apologies.

Blood Countess och Hussinsain är två spelare bland många som hellre får till en fantastisk tackling än tar poäng. Som njuter av att se motståndaren falla till golvet.

I Roller Derby kan man inte vara snäll och samtidigt framgångsrik.

Kanske är det så i allt, kanske blir det bara extra uppenbart i en sport där tacklingarna och det fula spelet är accepterat.

Och jag funderar och flummar säkert. Men Roller Derby är lite som att vara tonåring.

Sporten går ut på att starta bakom en klunga av med- och motståndare och sen ta sig igenom den trots attacker från det andra lagets spelare.

Många går in i tonåren som levnadsglada och fartfyllda personer. Sen möter man svårigheter och ett gäng elaka människor som vill tackla ner dig. Förhoppningsvis har du då vänner som hjälper dig ut ur problemen.

Men det krävs egen kraft för att slita sig fram och den starkaste kommer ut på andra sidan som vinnare.

Och så minns man det senare som den bästa stunden i livet. Eller den sämsta.

Schack är som livet, sa Alfred Krzymowski förra veckan. Se där, ännu en likhet mellan två så skilda världar.

Alexander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista