Husgudar #1 - Göran Zachrisson

Ju mer vi jobbar ihop, desto mer lär vi känna varandra och desto fler inspirationskällor dyker upp här på redaktionen.

Eftersom alla är någorlunda sportnördiga är det ju självklart att alla sett Sportspegeln 50 år till exempel.

Där har Jens Lind (också en husgud, men det kommer senare) intervjuat flera av de legendariska sportjournalister som utformat klassikern Sportspegeln under årens lopp.

Klart djupast intryck på mig och Alexander har Göran Zachrisson gjort. Nuförtiden briljerar han mest i golfkanaler men när han tog plats på TV-sporten blev det en radikalt annorlunda sportbevakning. 

Som Arne Hegerfors beskrev det: Plötsligt fick man ju svar på en massa andra frågor som ingen ställt tidigare.

Och Zachrissons språk sen! Att i en beskrivning av en skridskotränare säga saker som:

"Han ser ut som en rektor. Han är tandläkare. Han fryser." (Fritt ur mitt minne)

Jag vet också att det finns sidor med citat från Göran Zachrisson på internet. Vet inte hur bra de stämmer men legenden säger att han beskrivit längden på en putt: 

"Den här putten är lika lång som en lång  fisk"

Legend eller sanning - egentligen spelar det ingen roll. Att det finns en människa inom sportjournalistiken som vill se på sport ur ett annat perspektiv och som alltid är så inkludernade - man behöver inte begripa något om sport alls för att ändå förstå det Zachrisson skildrar - det är stort.

En gång delade jag arbetsbord med honom. Jag gjorde research för en P3 Dokumentär nere i TV-arkivet och plötsligt stt han bara där. Mycket trevlig. Som en engelsk gentleman. Jag har aldrig mött någon - men jag förställer mig en engelsk gentleman som just sådan: Prydlig, leende, konverserande, intresserad, ödmjuk men ändå självsäker.

Han letade igenom sina egna inslag. Tanken var att han skulle göra 10 program med återblickar från sina reportage.

Jag vet inte om det blir något av det, det kanske redan har sänts på någon liten nischkanal i TV-bruset. Jag skulle älska att se det. 

Anton

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".