Veronica Wagner. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Veronica Wagner

2:28 min

Veronica Wagner, 24 år, är Sveriges bästa gymnast genom tiderna. Hon har gett namn till en fristående övning – en dubbel framåtvolt i pik – det är att göra en Wagner. Veronica har även en egen kollektion av gymnastikdräkter och har faktiskt ett – om än ett kort – förflutet som balettdansare.

Gör helst på fritiden: Fritiden? Haha.. Helst av allt spenderar jag den tid jag har över med mina kompisar eller familj. Antingen bara tjejsnacksmiddagar, eller ut och dansa ordentligt och fullt ut! Jag älskar film så det blir mycket sånt mys också. Men går gärna på konsert, bio eller musikal om jag hinner. Sen så är jag en riktig skoälskare så, jag skulle nog kunna shoppa lite på den tid som är kvar.

Bästa sportminne: Faktiskt den stunden vi räknade som idioter och insåg att jag hade kvalat till OS 2004. Det blev galet stort i våra hjärtan, för ingen hade klarat det på 20 år och nu stod 16 åriga Veronica och hade "råkat" kvala till OS! Sen var mina världscupsguld väldigt stora då det inte är varje dag man hör den svenska nationalsången spelas för just dig. Sen måste jag även säga VM 2009! Då jag för första gången kavlade in en svensk gymnast till en VM-final! Alla stod och väntade på den allra sista gymnastens poängen och min familj och många svenska supportrar och jag flööög upp ut stolen när vi såg mitt namn i finalen. Det var stora glädjetårar! Helt magiskt, extra magiskt då jag missade OS året innan. 

Min karriärs stoltaste ögonblick: Oj, jag är stolt för så mycket! Jag har haft förmånen att lyckas rätt bra och är väldigt nöjd med mycket jag gjort. Jag är alltid lika stolt och tacksam när jag får tävla för Sverige och jag tycker om tillfällen som berör. T.ex så var jag i två världscupsfinaler i Frankrike 2006, det hade inte hänt innan! Och efter kvalet så hade ett gäng fransyskor i typ högstadiet gjort stora "Go Veronica"-skyltar! På en dag lyckades jag fånga franska fans... Och dom hejade stenhårt på mig hela finaldagen! Då blir jag berörd till max.. Fast när jag vann SM 2011 så var det en liten blond tjej på typ 6-7 år som seriöst sprang och kastade sig i famnen på mig... Hon träffade mitt hjärta. Sånt är häftigt. 

Min förebild: Jag blev bäst i Sverige som 14 åring och hade därför svårt att ha svenska förebilder. Men jag försökte hitta svenska förebilder i andra idrotter. Alltid tyckt mycket om Kajsa Bergqvist! Alltid imponerats stort av Klüft och tycker om hur hon är som person! Men i min egen idrott så har jag haft Nadia Comanechi (hon har påverkat varenda gymnast så som Michael Jackson påverkat dansen!) men i senare tid så har jag haft stjärnor som finns idag! Shawn Johnson och Nastia Liukin, fyra och fem OS-medaljer 2008. Borta tre år och gör nu comeback! Plus att jag känner dem och då blir det ännu lättare att relatera och ta till sig och inspireras!

Favoritsport att titta på: Ha?! Gymnastik heeelt klart! Där små gymnaster gör svåra volter som de flesta inte ens kan drömma om och de försöker få det att se lätt ut. Gymnastik är en riktigt vacker sport! Men hade jag varit kille hade jag spelat hockey alla gånger! Det är kul att titta på, men kommer inte på långa vägar i närheten av svårigheterna i min idrott ;-) Hur snyggt mål från halva planen någon än gör! 

Om jag skulle ha satsat på en annan sport hade det varit: Jag tror jag hade lyckats bra som i judo och brottning men jag skulle ha hållt på med friidrott alla gånger! 

Som idrottare borde jag inte göra det här men kan ändå inte låta bli: Jag borde inte gilla nätter så mycket som jag gör! ;-) Jag borde heller inte äta godis! 

Detta visste ni inte om mig: Jag hade gärna blivit dansare! Och jag tror ingen vet att jag har dykcertifikat! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista