Brädspelet Smallworld. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Brädspelstips

Roliga duster runt köksbordet med Small world

"Det gäller att räkna ut vilken kombination som är bra på vilket sätt"
5:57 min

Krigsspel i fantasifull och tillgänglig tappning, så beskriver vår brädspelsnörd Jonas veckans speltips. Small world går ut på att kontrollera så många områden på brädet som möjligt. Världen i Small world är trång och snabbt blir alla områden tagna, det är då spelarna börjar sno områden från varandra.

– I Small world har man hämtat element från klassiska krigsspel men gjort det väldigt lättspelet genom smarta regler och roligt tema, säger Jonas.
Temat i Small world är fantasy, spelarna spelar med olika folkslag som dvärgar, trollkarlar, amazoner, jättar och orcher. En aktiv åt gången, när den börjar sinat rent numerärt är det dags att byta till en ny aktiv ras.

– Det gäller att byta folkslag lagom ofta och hitta rätt kombination av förmågor hos folkslagen till rätt tillfälle, säger  Jonas.

I Small world kombineras varje valbart folkslag med en förmåga, det skapar massor av kombinationer vilket betyder variation i spelet. En bra kombination av folkslag och förmåga kan hålla många områden under lång tid och därmed dra in massor av poäng till spelaren. Flest poäng efter ett givet antal omgångar vinner spelet.

Small world är ett spel som tvingar spelarna att interagera med varandra.
– Jag älskar Small world eftersom man måste göra sig ovän med andra spelare, välja vem man snor områden från. Men eftersom spelet är lite småtöntigt i sitt tema känner man aldrig att det blir personligt, säger Jonas.

Small world är ett välkänt spel över hela världen och finns bland annat att spela på läsplatta.
– Det fungerar bra men jag föredrar inte digitala varianter av brädspel. När vi har spelet framför oss och sitter runt ett bord, det är då vi möts, det är då vi håller i prylarna och framförallt är det då vi får kasta tärning, säger Jonas.
En tärning förekommer även i Small world för att lägga in ett avdramatiserande slumpmoment.

– Small world är ett riktigt bra spel, särskilt när det spelas analogt, säger Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".