Nordegren som påve. Foto: SVT Bild. Foto/Montage: Benjamin Thorén/Sveriges Radio.

Påvens tal om Nordegren fick bestämma

Thomas håller talet som påven inte kommer att hålla
5:07 min

Hur kommer det INTE att låta när den nya påven kommer att hålla sitt tal på tisdag? Thomas har svaret och håller det i direktsändning.

Talet som påven inte kommer att hålla:

Kära bröder och systrar - kardinalerna har valt mig till påve. Låt mig gå rakt på sak Vår kyrka befinner sig i kris. Precis som papa emeritus Benedictus sagt är det som om Gud varit frånvarande ett tag.

Jag har arbetat i Argentina och tillhör inte Vatikanens kansli – kurian. Byråkratier och politiska system stelnar och korrumperas. Jag kommer därför att anlita en management konsult. Alla i kurian ska få söka om sina tjänster. Min  företrädare har redan  tillsatt en ny chef för Vatikanens bank. Jag kommer inte att acceptera fortsatt svindleri.

Roten till mycket av det onda i vår kyrka är celibatet, det har svagt stöd i skriften. Tanken att man ska avstå från äktenskap för att helt ägna sig åt Gud fungerar inte längre. Vi har svårt att rekrytera präster, celibatet har lett till hemlighetsmakeri, prostitution  och  tusentals sexuella övergrepp på  korgossar, diakoner och församlingsmedlemmar. Därför kommer från och med nu katolska präster att få gifta sig - om de så önskar med varandra.

Jag vill också ha slut  på hyckleriet kring homosexualiteten. Vår manliga gemenskap i kyrkan har genom århundraden gjort oss till värdlens största homosexuella sammanslutning samtidigt som vi predikat homofobiskt. Alla präster, munkar, nunnor och församlingsmedlemmar som så önskar ska öppet kunna vara homosexuella utan att förföljas.

Jag är anhängare av livets okränkbarhet både i livets början och slut - varje liv är heligt. Men vid oönskade graviditeter eller när kvinnans liv är i fara eller kvinnor utsatts för våldtäkt får vi inte förorsaka större skada och lidande genom att vara dogmatiska.

Kärleken - även den fysiska är Guds gåva. Då det gäller preventivmedel har jag kommit fram till att det i vårt moderna samhälle är rimligt att använda dem. Det är inte som på Jesu tid att det gäller att föda så många barn som möjligt. Jungfru Maria är på vår sida.

Jag kallar mig från och med nu Fransiskus den förste. Precis som  den helige Franciskus av Assisi vill jag främst arbeta för och med världens fattiga. Min pappa var fattig järnvägsarbetare.

Papa Paul II bidrog till Östeuropas befrielse och rivningen av järnridån. Vi står nu inför en viktig uppgift att förhindra krig med religiösa förtecken. Jag kommer därför att ägna mycket tid åt att upprätta goda förbindelser med den majoritet av våra muslimska bröder som inte är våldsbejakande jihadister. Vi tror i grunden på samme Gud och vi är alla Abrahams barn.

I den återuppståndne Herren Jesu Kristi namn tackar jag er. Gå i frid

Er Papa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".