Louise Epstein, Lena Sundström och Thomas Nordegren. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Nordegren om Lena Sundströms nya bok SPÅR

17 min

Intressant att tala med Lena Sundström i dag om hennes nya bok SPÅR ...

Det kan inte ha varit lätt för Anna Lindh att stå emot Göran Perssons önskan att det skulle ske snabbt, CIA ansåg sig ha bevis för att egyptierna hade aktiva kontakter med ...al-Qaidas ledning, SÄPO ansåg att de agerade på ett sätt med konspirativa förflyttningar och möten som tydde på att de kunde planera terrordåd. Det här skedde ju bara tre månader efter 11 september dåden, stämningen var nervös.

Statssekreterarna Gun-Britt Andersson, Per Nuder, Hans Dahlgren och utrikesrådet Sven-Olof Petersson var inte helt tydliga i hur CIA-agenterna skulle agera och hela regeringen fattade ju faktiskt beslutet. Ingen tjänsteman eller politiker läckte något varken till egyptiernas juridiska ombud eller till media.

Ändamålen helgar sällan medlen.

Det är inte särskilt smart att tortera ens misstänkta terrorister eftersom utsagor under tortyr är meningslösa och dessutom oanvändbara som bevis i domstol. Jag har svårt att tro att UD verkligen trodde på Mubarak-regeringens löften det hela var ju en översmart konstruktion för att kringgå svensk och internationell lag.

Thomas Nordegren programledare

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista