Rasmus Hovmöller entomolog på Naturhistoriska Riksmuseet. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
1 av 2
Rasmus Hovmöller entomolog på Naturhistoriska Riksmuseet. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Varför bananflugor? Foto: King´s College / Scanpix
2 av 2
Vad är det som gör att bananflugorna nu invaderat lägenheten som Louise Epstein bor i? Foto: King´s College / Scanpix

Bananflugans uppgift på jorden

5:23 min

Louise Epstein undrar om banansflugans varande i hennes hem har med hennes hygien att göra. Dyker de upp för att hon har för dålig koll på sina matvaror? Vi ber en expert förklara ...

Rasmus Hovmöller är entomolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm och hjälper oss att reda ut alla frågetecken kring bananflugans inre väsen.

Här hör du honom försöka få oss att förstå vad en bananfluga har för uppgift på jorden.

Liten FAQ om bananflugans existens

Bananflugor ska icke förväxlas med blomflugor som ser ut som små getingar.

Bananflugor ska inte heller blandas ihop med det som heter sorgmyggor och till skillnad från bananflugor är mindre och saknar bananflugans karaktäristiska gula färg.

Bananflugor lever och frodas där det finns rutten frukt. Vill du bli av med flugorna så är experten Rasmus Hovmöller (entomolog på Naturhistoriska Riksmuseet)... bästa tips att slänga frukten eller som en lyssnare korrekt påpekade - att äta upp den!

Blomflugorna ser ut som små getingar och sorgmyggorna är de små svarta insekterna som bor i blommor och växter.

Teorin som kom efter Bruce Bagemihls studie 1999 om att bananflugor blir homosexuella om de lever i varmare klimat var enligt Rasmus inte ett effektivt sätt att göra sig av med dem. Återigen. Släng eller ät upp frukten istället för att försöka förändra bananflugornas sexualitet med hjälp av att elda på där hemma i värmepannan.

Att ha diskmedel i vattnet för att ta död på bananflugorna lockar inte flugorna till sig men är nödvändigt i alla bananflugefällor för att ta bort ytspänningen på vattnet.

Vår expert Rasmus Hovmöller hade dessvärre inte något vetenskapligt recept på husmorskur eller någon dylik häxbrygd på bananflugdödarmedel. Däremot poängterade Rasmus att för att en sådan ska vara effektiv krävs det något i brygden som luktar rutten frukt för att locka dessa illbattingar till sig.

Har du som läst hela vägen hit en husmorskur som du vill tipsa oss om på Nordegren & Epstein i P1 så skriv gärna i kommentarsfältet eller mejla oss direkt på nordegrenepstein@sverigesradio.se

Väl mött!

Ronnie Ritterland - webbredaktör

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista