Thomas Nordegren äter lingon. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
1 av 2
Rårörda lingon. Foto: Leif R Jansson / TT
2 av 2
Rårörda lingon. Foto: Leif R Jansson / TT

Lingon utan socker (med lyssnarnas recept på #lingonlösning )

12 min

Vi efterlyste i ett tidigare program om det finns lingonsylt utan socker som smakar gott. Många hörde av sig, tack för det, och vi tänkte dela med oss av något exempel.

Har du också ett recept du vill dela med dig av?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet:

Lingon är rena dunderkuren. Man kan äta fet mat och ändå bli smal. Åtminstone om man är mus. I programmet har vi talat med Karin Berger, fetma- och diabetesforskare som kommit fram till de sensationella resultatet. Veronika Öhrvik, livsmedelsagronom har också försökt hjälpa oss att reda ut vad det beror på. Men om man nu ska äta en massa lingon utan att brisera en sockerbomb, hur gör man då? Lingonsylt och lingondricka brukar ju innehålla massor av onyttigt socker. Vi vill ha hjälp med bra lingonrecept gärna med bilder här eller på e-post, Twitter eller Instagram med haschtaggen  #lingonlösning, mos, dryck eller något annat för att få i sig nyttigheterna.

Vi fick också ett lyssnartips och här är receptet som vi provade i studion.

 "God lingondryck utan socker"

Gör så här:

Lägg lingon i en burk och häll på kokande vatten. Låt svalna. Drick när det är helt kallt.

Louise: "Jag älskar det här det här var supergott!"

Thomas "Inte så farligt faktiskt jag trodde det skulle va mycket surare"

Pssst ... Louise använde en tredjedel lingon och resten vatten. Men proportionerna är nog en smaksak så prova er fram själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista