Lisen Sundgren och Rune Kalf Hansen, aktuella med boken "Det vilda köket". Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Mat från vildmarken

Vilda, ätliga växter
12 min

Vi pratar vild mat. Hur kan nässlor, kirskål och sommargyllen piffa upp matlagningen så att det blir lite förnyelse i köket. Lisen Sundgren och Rune Kalf Hansen, aktuella med boken "Det vilda köket" kommer till studion.

Skulle du kunna tänka dig att dela med dig av tips på ätbara växter och träd i din närmiljö?

Tipsa oss!

Skriv en kommnentar i fältet nedan eller lägg upp ett tips på sociala medier med taggen #ätbart

Rune Kalf Hansens recept på nässelsoppa

  1. Mycket lök som du steker med salt och peppar tills den blir förvälld.
  2. Om du vill kan du ha i en rolig krydda som kanel tillexempel.
  3. På med vatten.
  4. När det är dags med nässlorna och koka alltihop på kort tid. Max ett par minuter.

Gör inte Louise Epsteins misstag

OBS! Förväll inte nässlorna i förväg.

Nätbaserade sajter

Vi fick flera tips på nätbaserade sajter när Louise efterlyste ställen att plocka #ätbart i naturen. Skogsskafferiet och Fruktkartan är två exempel. Fyll gärna på listan i kommentarsfältet.

Dubbelkolla alltid

OBS! Var alltid noga med att vara försiktig när du plockar mat från det gröna. Vi kan inte ansvara för att det som märkts ut på ovanstående sajter verkligen är ätbart. Så dubbelkolla alltid eller fråga någon som verkligen vet om du är osäker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".