The Sugarhill Gang. Foto: The Sugarhill Gang/Flickr/http://bit.ly/1wkT5hP/CC BY 2.0
The Sugarhill Gang. Foto: The Sugarhill Gang/Flickr/http://bit.ly/1wkT5hP/CC BY 2.0

Sugarhill Gang och hiphopens intåg i Sverige

Kenneth Seremet om Sugarhill Gang
5:21 min

I går dog rapparen Big Bank Hank, en av medlemmarna i legendariska Sugarhill Gang. Vad var det som gjorde honom unik och vad betydde det för hiphopen att låten Rapper's delight hamnade på topplistorna?  

Rapparen Henry Jacksson eller Big Bank Hank som var hans artistnamn blev bara 57 år gammal. Han var medlem i legendariska Sugar Hill Gang som gjorde superhitten Rapper's deligth 1979. Det var också det året som ett hip-hop band hamnade på topplistorna.

Något alla kanske inte känner till är att Big Bang Hank studerade oceanografi och lyckades bra som brottare under collegetiden innan han började med musik. Men han fick aldrig något jobb som oceanograf. Han blev istället dörrvakt i Bronx och innan han avancerade till musikbokare innan han hamnade i bandet Sugar Hill Gang.

Kenneth Seremet som är en av Sveriges första breakdansare, kommer till studion och berättar om varför han började dansa när han hörde den här musiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".