Thomas har fått ett brev från en väns fru som är nödställd. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
1 av 2
Thomas har fått ett brev från en väns fru som är nödställd. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
På nätet

Bondfångarnas senaste sätt att lura dig på nätet

"Spärra kortet för köp utomlands"
15 min

Thomas Nordegren har fått ett nödrop från en "väns fru" som är nödställd. I mejlet skriver hon att hon under en resa blivit av med sin plånbok och behöver hjälp med pengar snabbt så att hon kan komma hem. Hur kan Thomas hjälpa henne? Och hur kan vi hjälpa Carl Bildt som är strandad på Cypern och vill få pengar insatta direkt?

Nej Thomas svarade ju så klart inte på mejlet.

I Nordegren & Epstein i P1 bad vi Janne Olsson som är förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter på Polisen att redogöra för de vanligaste metoderna som bondfångarna använder sig av i cybervärlden.

Vanliga bedrägerimetoder och hur du skyddar dig

Ha inte personnummer på barnet som lösenord. Det är det första man försöker med när man ska knäcka någons konto.

Var uppmärksam på kundundersökningar. En metod är att du blir erbjuden att svara på frågor i ett påhittat marknadsföringssyfte mot ett mindre belopp för att sedan bli ombedd att klicka dig vidare för att fylla i bankuppgifter.

Se över dina kontoutdrag. Har du fått ditt konto kapat och bedragare har använt dina uppgifter för att köpa saker på nätet kan du få pengarna tillbaka av banken om du kan visa vilka köp du själv inte gjort på nätet.

Dölj din kodinslagning med handen på kortdosan. Har inte bedragarna den koden kan de inte använda kortet.

Spärra ditt kort för internetköp utomlands. Då minskar du risken för att eventuella kapare som lyckats få tag på dina bankuppgifter kan göra köp om de inte befinner sig i Sverige.

Använd två kort. Ett för köp på nätet och ett för vanligt bruk i handeln.

Lyssna på hela inslaget och fler tips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".